PODGORICA – Prema podacima Evrostata, Crna Gora ima najviše automobila na 1.000 stanovnika, čak 369, podaci su Evrostata za 2022. godinu.

Novinar i autor emisije “Okvir” na crnogorskom Javnom servisu Zoran Leković navodi da je jedan od najvećih problema starosna struktura vozila te da će država morati da zabrani uvoz starih automobila koja ne ispunjavaju nove standarde Evropske unije na polju emisije štetnih gasova.

Podatke je objavila Radio Slobodna Evropa, a Leković, a Leković kaže da nije iznenađen
ovom informacijom, te da je dovoljno obratiti pažnju na svakodnevne gužve, naročito u Podgorici. Primetio je da veliki broj porodica ima dva ili više vozila po domaćinstvu.

“Treba istaći da Podgorica do nedavno nije imala funkcionalan gradski saobraćaj, pa su ljudi na neki način i bili primorani na kupovinu vozila”, ukazao je Leković.

Međutim,ovako veliki broj vozila utiče na ogromno zagađenje vazduha, što, kako kaže, svi osećaju, a što potvrđuju i merenja nadležnih agencija.

“Prodaja goriva je porasla, država od toga ubira više poreza i akciza, ali građani, svi zajedno zdravljem plaćaju ovakvo stanje”, ističe Leković za portal RTCG.

Kaže da električna vozila još jesu na adekvatan način zaživela u Crnoj Gori, te da je količina štetnih, izduvnih gasova daleko iznad propisanih evropskim standardima.

indeksonline.rs/Tanjug