KAMPALA – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji prisustvuje 19. Samitu Pokreta nesvrstanih u Ugandi, rekao je da je za interese Srbije važno da bude prisutna jer i dalje veliki broj zemalja članica nije priznao takozvano Kosovo.

Dačić je novinare u Kampali podsetio da Srbija nije članica Pokreta nesvrstanih već da ima status posmatrača.

“To su nama uglavnom prijateljske zemlje, ima više od 100 zemalja koje su članice i zato je veoma korisno za nas da budemo prisutni I da učestvujemo u njihovim aktivnostima”, rekao je Dačić.

Navodeći da bi mnogi danas sa potcenjivanjem govorili o značaju Pokreta nesvrstanih, Dačić podseća da organizacija ima 193 zemlje članice UN I da to dovoljno govori o značaju.

“Možda nisu u ekonomskom smislu vodeće zemlje kao što su neke zapadne zemlje, ali u tom smislu obezbeđivanja političke većine u generalnoj skupštini UN, to i dalje ključna organizacija”, napomenuo je Dačić.

On je podsetio da je Azerbejdžan sada preneo predsedavanje Ugandi, podsetivši da je predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete predsednika Ugande Joverija Musevenija Beogradu rekao da će Srbija biti prisutna na samitu.

Dačić će u petak u ime predsednika Vučića prisustvovati i samitu šefova država i vlada gde se očekuje značajan broj delegacija, a pored toga šef srpske diplomatije će imati i bilateralne susrete.

“Očekujem da ću preneti poruku predsedniku Museveniju predsednika Vučića”, rekao je Dačić.

indeksonline.rs/Tanjug