GAZA – Visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk kaže da bi za svaku kutiju lekova koja je data taocima, trebalo poslati 1.000 kutija palestinskim civilima.

Međunarodni komitet Crvenog krsta će isporučiti sve lekove, uključujući i one namenjene taocima, bolnicama koje opslužuju sve delove Gaze, naveo je Abu Marzuka u objavi na platformi društvenih medija “X”.

Sporazum, prvi između zaraćenih strana od jednonedeljnog primirja u novembru prošle godine, takođe, uključuje isporuku dodatne hrane i humanitarne pomoći Gazi, prenosi “Tajms of Izrael”.

Izraelske vlasti, tvrdi Abu Marzuka neće imati priliku da pregledaju pošiljke, dodajući da je Hamas insistirao da Katar obezbedi lekove, a ne Francuska, zbog podrške evropskih zemalja Izraelu.

Podsetimo, Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Pomoć bi trebalo danas da bude prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

indeksonline.rs/Tanjug