GAZA – Glavni uslov Hamasa za razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom ostaje potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol tog palestinskog pokreta Valid Kilani i dodao da ta grupa još nije primila predlog Izraela za dvomesečni prekid vatre u palestinskoj enklavi.

“Glavni uslov nije privremeni, već trajni prekid vatre. Tek nakon toga će se razgovarati o drugim pitanjima, kao što su razmena zarobljenika i nastavak humanitarne pomoći”, rekao je Kilani za agenciju Anadolija.

On je dodao da su lideri Hamasa videli novi izraelski predlog u medijima, ali da ga zvanično nisu dobili.

Portal Aksios objavio je ranije danas da je Izrael preko katarskih i egipatskih posrednika izneo predlog da zaustavi vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi.

Predlogom se ne prihvata zahtev Hamasa da Izrael u potpunosti okonča rat, ali ide se korak više nego što je Izrael to činio u prethodnim ponudama, navodi američki sajt pozivajući se
na dva izraelska zvaničnika.

Prema predlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tela mrtvih talaca u nekoliko faza.

Izraelski zvaničnici su rekli da čekaju odgovor Hamasa, ali su istakli da su oprezni optimisti u pogledu mogućnosti da se postigne napredak u narednim danima.

indeksonline.rs/Tanjug