Naslovna srbija Beograd Janković: Porodice preživelih nisu bile protiv javnog suđenja Kecmanovićima

Janković: Porodice preživelih nisu bile protiv javnog suđenja Kecmanovićima

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIÆ/ nr

BEOGRAD – Punomoćnik porodica preživele dece iz OŠ “Vladislav Ribnikar”, advokat Marko Janković rekao je danas, nakon što je u Višem sudu u Beogradu počelo suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović, roditeljima dečaka koji je počinio ubistva, da njegovi klijenti nisu bili protiv toga da suđenje bude javno.

Povodom odluke suda da zatvori sudjenje za javnost, on je istakao da su mišljenja podeljena, a na pitanje novinara šta će biti ako informacije budu “curele”, podsetio je da odavanje tajne predstavlja krivično delo.

Janković je naveo da je danas održano izlaganje optužnice, kao i uvodna izlaganja tužilaštva i jednog dela odbrane.

Kako je rekao, sutra će biti izlaganje ostalih branilaca i oštećenih.

Advokat Irina Borović koja brani Kecmanoviće, smatra da bi ovaj postupak trebalo da bude otvoren za javnost i da je odluka sudije preuranjena.

Borović je takođe navela da do sada informacije nisu “curele tek tako”, tvrdeći da u dosadašnjem toku postupka odbrana, odnosno branioci nisu oglašavali.

“Punomoćnici oštećenih su konstantno davali izjave u medijima u vezi sa ovim postupkom i prilično su dezinformisali javnost”, tvrdi branilac, koja je medjutim letos nakon ispitivanja dečaka koji je ubio svoje drugare javno prenela novinarima ispred Palate pravde da je on potvrdio odbranu svog oca, te da je oružje čuvano u skladu sa zakonom.

Advokat Goran Petronijević koji je punomoćnik oštećenih, rekao je da su svi u sudnici obavezni da čuvaju tajnu, odnosno da ne otkrivaju šta se dešavalo na suđenju.

Petronijević je naveo i da su se optuženi izjašnjavali o krivici, dok o sadržini samog suđenja ne može da priča.

Kako saznaje Tanjug, majka i otac dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devetoro dece i čuvara škole, Vladimir i Miljana Kecmanović su na današnjem suđenju negirali krivicu.

Sudija je danas usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da javnost isključi sa sudjenja radi zaštite prava i interesa svih maloletnih oštećenih u ovom postupku.

Pored oca, Vladimira Kecmanovića i majke, Miljane Kecmanović, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, Miljanu Kecmanović na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba “Partizan praktikal šuting” Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version