MOSKVA – Zapad je shvatio da ne može blickrigom naneti strateški poraz Rusiji, i uprkos tome što mu je teško da prizna grešku, on to razume i traži načine da Kijev učini poslušnijim, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Zapad bi želeo da ima više fleksibilnosti, jer su očigledno već shvatili da je blickrig, koji je tako promovisan, sa krajnjim ciljem nanošenja strateškog poraza Rusiji – samo iluzija, i da se situacija dramatično promenila, pre svega u umovima ljudi na Zapadu”, rekao je Lavrov.

Istakao je da Ukrajina treba da odustane od planova za pridruživanje NATO-u i od nacističke retorike kako bi započela razgovor o realnim uslovima za okončanje sukoba.

“Svima je jasno da Ukrajina neće odlučivati kada će se zaustaviti i početi ozbiljno da razgovara o realnim uslovima za okončanje ovog sukoba”, rekao je Lavrov.

On je ocenio da je Ukrajina osuđena na sudbinu Avganistana, Iraka, Libije i drugih zemalja u kojima su SAD i njihovi saveznici ”inscenirali avanture”.

“Gde je bilo sličnog preokreta pre Avganistana? Amerikanci su tamo proveli 20 godina. Gde se situacija okrenula na bolje? Gde je uspostavljena demokratija zbog koje je sve i započeto?” rekao je Lavrov.

indeksonline.rs/Tanjug