BEOGRAD – Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom o mogućnostima razvoja dalje saradnje dve zemlje.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je ocenio da je saradnja dve zemlje dobra, da je Velika Britanija dobar partner u projektima u kojima je angažovana, te da nema loših vesti u vezi sa projektima.

“Hvala na svoj dosadašnjoj podršci koju ste pružili”, rekao je Mali.

On je naveo da je u predstojećim godinama organizacija međunarodne specijalizovane
izložbe EKSPO velika šansa koju će kako je naglasio Srbija iskoristiti.

Mali je podsetio da su osim toga započeti i veliki projekti poput izgradnje saobraćajnice “Osmeh Vojvodine”, Moravskog koridora, obilaznice oko Kragujevca, pravca Beograd-Zrenjanin, ali da napreduju i radovi na započetoj izgradnji Beogradskog metroa.

On je istakao da je Srbija finansijski stabilna, da dovoljna likvidnost pruža sigurnost, da je javni dug pod kontrolom na oko 52 odsto BDP-a te da Srbija ima i podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je zadovoljan sadašnjim ekonomskim performansama zemlje.

“MMF nam je oslonac, javni dug je pod kontrolom, strane direktne investicije su rekordne, deficit budžeta je manji od planiranog što nam govori da se naša ekonomija ‘hladi’ od posledica inflacije koje smo pretrpeli”, poručio je Mali.

On je dodao i da Srbija sa novcem na računu i likvidnošću može brzo da reaguje, da ima i energetsku sigurnost te da ne odustaje od reformi u ovom sektoru.

U saopštenju se navodi da je Ferguson istakao da vidi “puno pokrenutih stvari” u Srbiji što je, kako kaže, dobro.

Mali i Ferguson složili su se da dve zemlje imaju potencijala za razvoj dalje saradnje u oblastima međunarodne trgovine, tehnologije, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja.

Dodaje se da je u poslednjih 10 godina robna razmena Srbije i Velike Britanije gotovo
trosturko uvećana, a najveći nivo izvoza i uvoza zabeležen je 2022. godine.

Ocena je da je to rezultat Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Velike Britanije i Severne Irske potpisanog polovinom 2021. godine.

U saopštenju se naglašava i da je Velika Britanija osmi najveći investitor u Srbiji i da je u periodu od 2010. do 2022. u Srbiju uložila oko 1,3 milijardi evra.

Britanski investitori, kako se dodaje prisutni su u duvanskoj industriji, telekomunikacijama, nekretninama, finansijskom posredovanju, automobilskoj industriji.

U Srbiji posluje više od 600 britanskih firmi i preduzetnika.

indeksonline.rs/Tanjug