PODGORICA – Jedan od ukupno tri srednja višenamenska helikoptera tipa Bell-412, kojima raspolaže Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, teško je oštećen u incidentu koji se nedavno dogodio na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima.

Prema tvrdnji izvora podgoričkih Vijesti, koji je želeo da ostane anoniman, do incidenta nije došlo tokom letačkih operacija ili intenzivne obuke vojnih pilota, već dok je helikopter bio na zemlji.

Navodno je zbog nepažnje posade došlo do fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru koji je predugo bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora.

Na taj način došlo je do teške havarije na tzv. turbovratilnim motorima helikoptera i na vrlo kompleksnom transmisionom sklopu rotora.

Šteta se, prema nezvaničnim informacijama, još procenjuje, a kreće se u rasponu od pola do skoro milion evra. Drugi izvor upoznat sa događajem rekao je da je iznos preliminarne procene štete 700.000 evra.

Do oštećenja je, navodi izvor, došlo dok su u letilici bila oba pilota i sa njima aviomehaničar.

“Mislim da se ovde ne radi o nepažnji, nego o neshvatljivom potpunom odsustvu pažnje posade helikoptera i zanemarivanju osnovnih parametara u kojima se mora obavljati normalna eksploatacija letilice ovog tipa, ali će to definitivno da utvrdi istraga jer je formirana komisija za procenu štete i utvrđivanje uzroka ovog vanrednog događaja”, rekao je jedan od izvora Vijesti.

Incident se, kažu, dogodio 17. januara, a Vijesti saznaju da je upućen preliminarni upit kompaniji u Varšavi, koja je po ugovoru zadužena za remont i popravke helikoptera.

Indeksonline/Tanjug