PODGORICA – Mladima u Crnoj Gori najveći problemi su nezaposlenost, bolesti zavisnosti, kriminal i korupcija, obrazovni sistem i loš ekonomski status, pokazala je Analiza stanja sa preporukom za unapređenje omladinske politike u Crnoj Gori.

Analiza je pripremljena u okviru projekta “Odgovorno i solidarno: građani preuzimaju inicijativu”, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – fAKT u partnerstvu sa NVO Aktivna zona i Udruženjem roditelja dece sa teškoćama u razvoju “Zračak nade”.

Da je nezaposlenost najveći problem reklo je 51,9 odsto ispitanika koji su učestvovali u istraživanju.

“Nakon nezaposlenosti, mladi smatraju da su najveći problemi: bolesti zavisnosti – kockanje, klađenje, alkoholizam, narkomanija (48,1 odsto); kriminal/korupcija (44,2 odsto); obrazovanje/obrazovni sistem (42,3 odsto) i male plate/loš ekonomski status (40,4 odsto), navodi se u Analizi u koju je podgorički Dan imao uvid.

Analiza je pokazala da najveći broj ispitanika smatra da je Vlada odgovorna za rešavanje problema mladih (63,5 odsto), zatim sami mladi u Crnoj Gori, kao i lokalne samouprave (38 odsto). Takođe, ispitanici smatraju odgovornim za rešavanje problema mladih Ministarstvo sporta i mladih, kao i ostale institucije (28 odsto).

Mladi ocenjuju da su ključne oblasti koje je potrebno razvijati u cilju unapređenja njihovog položaja obrazovanje (71,2 odsto), otvaranje novih radnih mesta (61,5 odsto), ulaganje u kulturu i kulturne sadržaje (53,8 odsto), zatvaranje kazina, kladionica i sl. (42,3 odsto).

U Analizi se navodi da mladi nisu u dovoljnoj meri upoznati sa zakonodavnim i strateškim okvirom koji se odnosi na njih, niti poznaju mehanizme koji su im na raspolaganju za učešće u donošenju odluka.

“To ukazuje da mladi moraju imati značajniju ulogu u kreiranju omladinskih politika i da je potrebno u većoj meri promovisati omladinske politike i podsticati omladinski aktivizam u cilju kreiranja javnih politika koje odgovaraju njihovim potrebama”, piše u Analizi.

Više od polovine mladih navelo je da su veoma zainteresovani i spremni na pokretanje sopstvenog biznisa. Ovaj stav je najviše izražen kod učenika srednjih škola i studenata osnovnih studija. Sa druge strane, 3,8 odsto ispitanika navodi da uopšte nije zainteresovano i spremno na pokretanje sopstvenog biznisa.

indeksonline.rs/Tanjug