BEOGRAD – Sporazum o saradnji za realizaciju nagradnog likovnog konkursa “Idemo u Pariz! Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre” potpisan je danas između Ministarstva prosvete, Olimpijskog komiteta Srbije i ambasade Francuske, a konkurs će trajati od kraja januara do kraja marta 2024. godine.

Kako je navela ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, konkurs je namenjen učenicima osnovnih škola, uzrasta od petog do osmog razreda.

“Naš cilj je da kroz zajedničku inicijativu sa Olimpijskim komitetom Srbije i ambasadorom Francuske inspirišemo mlade učenike da u svojim radovima kroz sport prikažu duh olimpizma koji podrazumeva životne vrednosti kao što su izuzetnost, prijateljstvo i poštovanje”, rekla je Đukić Dejanović.

Dodala je da ovo nije prilika samo za mlade ulenike da pokažu svoj dar već i prilika da istraže teme međunarodnog prijateljstva i sportskog duha.

“Zahvaljujući velikodušnosti vlade Francuske i Olimpijskog komiteta Srbije najuspešniji učenici biće nagrađeni putovanjem na Olimpijske igre u Pariz”, poručila je Đukić Dejanović.

Kako je navela, to je prilika za životno iskustvo koje će ih inspirisati da pomeraju granice u svim aspektima života i da budu primer drugima.

“U našem obrazovnom sistemu već je istaknut značaj zdravstvenog i fizičkog vaspitanja. Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine školski sport izdvojila je kao jedan od prioriteta”, kazala je ministarka.

Podsetila je da je Ministarstvo prosvete i Olimpijski komitet Srbije već zajednički učestvuju u realizaciji projekta olimpijskog obrazovanja.

“Ovaj konkurs je prilika da se još više osnaži veza između škole i sporta”, rekla je Đukić Dejanović.

Sporazum o saradnji za realizaciju ovog konkursa potpisali su ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ambasador Francuske Pjer Košar.

indeksonline.rs/Tanjug