PODGORICA – Odbijanje crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića da izruči Turskoj osuđivanog kriminalca Binala Čamgoza krajnje je indikativno i sa bezbednosnog i sa diplomatskog aspekta, upozorili su iz Centra za diplomatsko-bezbednosne studije (CDBS), uz ocenu da ovaj potez sa sobom povlači više ozbiljnih konsekvenci.

„Svima je već odavno poznato, i to kao neosporna činjenica, da crnogorske bezbednosne i pravosudne institucije ne mogu da se izbore ni sa domaćim organizovanim kriminalnim grupama, koje su postale svetski problem, a ne da uvoze međunarodne kriminalce koje je, a što se očituje na primeru Čamgoza, jako teško kontrolisati“, ocenili su iz Centra za diplomatsko-bezbednosne studije za podgorički portal Borba.

Smatraju da će ovaj potez ministra Milovića naruštiti saradnju crnogorskogih bezbednosnih i pravosudnih institucija sa kolegama iz Turske.

„Jer, kao što znate, brojna ubistva u obračunu škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana desila su se upravo u toj državi. Zato će sada biti malo nerealno očekivati da tamošnje institucije, kao do sada, svesrdno sarađuju sa našim istražiteljima“, navode iz CDBS.

Na ministru pravde, kako kažu, nije da vaga da li će nekom, kog matična država potražuje zbog dela organizovanog kriminala, biti narušeno zdravlje u zatvoru, nego da se stara da pravda ne bude ugrožena građanima koji su ga i doveli na tu funkciju i dali mu mandat.

Oni dodaju i da ovaj potez narušava i imidž naše države koja je, nakon tridesetdvogodišnje vladavine jednog režima – koji je srastao sa kriminalom – krenula putem reformi, obračuna sa organizovanim kriminalom i njegovom spregom sa institucijama.

„Takođe, ovaj potez neće narušiti samo odnose sa Turskom već i, sasvim opravdano, izazvati bojazan i rezervu kod ostalih međunarodnih partnera sa kojima, u cilju rasvetljavanja brojnih slučajeva, crnogorski istražitelji razmenjuju obaveštajne podatke i informacije“, zaključili su iz CDBS.

indeksonline.rs/Tanjug