VAŠINGTON – Bivši američki predsednik Donald Tramp je ubedljivo pobedio svoje rivale na unustarstranačkim izborima republikanaca u američkoj državi Ajovi.

Drugo mesto osvojio je guverner Floride Ron Desantis, a iza njega je, na trećem mestu po broju osvojenih glasova Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD u UN, prenosi CNN.

Tramp je u ponedeljak uveče dokazao da je Republikanska stranka i dalje njegova stranka jer je unustarstranačkim izborima republikanaca pobedio sa do sada neviđenom razlikom.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača, a Tramp je dobio 50,6 odsto glasova, dok je Desantis osvojo 21,4 odsto glasova.

Iza njih se plasirala bivša ambasadorka u UN Niki Hejli, pokazala je anketa koju sprovodi AP među biračima koji izlaze na kokuse.

Projekciju o pobedi Trampa na kokusima u Ajovi izneli su i ostali američki mediji – CNN, Foks njuz, CBS, NBC njuz i ABC Njuz.

S obzirom na to da je Trampova pobeda bila očekivana, prema istraživanjima javnog mnjenja, glavna borba se vodila za drugo mesto između Desantisa i Hejli i to ko će biti glavna alternativa Trampu za republikansku predsedničku nominaciju na nastupajućim izborima u novembru.

Dok je proslavljao svoju istorijsku pobedu, Tramp se suzdržao od navike da svojim rivalima nadene uvredljive nadimke i vređa ih.

Čestitao je Desantisu, Hejlijevoj i preduzetniku Viveku Ramasvamiju na učešću i opisao svo troje kao “veoma pametne, veoma sposobne ljude”.

Analiičari ocenjuju da ta njegova poruka glavnim protivnicima nije mogla biti jasnija – vreme je da napustite trku za nominaciju i priključite se mom taboru.

Nekoliko pro-Trampovih republikanaca takođe je ocenilo za CNN da bi ubedljiva pobeda bivšeg predsednika u Ajovi trebalo da pošalje jasan signal njegovim republikanskim rivalima da je kucnuo čas da odustanu od daljeg nadmetanja.

Borba za republikansku nominaciju u okviru unustarstranačkih izbora republikanaca sada se seli u državu Nju Hempšir, gde ankete pokazuju da je Hejlijeva u mnogo boljoj poziciji.

Nakon najave pobede bivšeg predsednika Donalda Trampa u Ajovi, aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden je poručio svojim pristalicama da će izbori 2024. godine uvek biti “Vi i ja protiv ekstremnih republikanca, pristalica Trampove doktrine Učinimo Ameriku ponovo velikom” (MAGA).

U svojoj objavi na društvenim mrežama, Bajden je rekao da je Tramp “u ovom trenutku jasan favorit republikanaca” i pozvao je svoje pristalice da daju donacije njegovoj kampanji.

Ranije u ponedeljak i štab Bajdenove kampanja uputio je mejl pristalicama Demokratske stranke apelujući da doniraju sredstava za pobedu aktuelnog predsednika.

Skoro polovina republikanskih glasača, njih 44 odsto potvrdilo je u anketi CNN da sebe
smatraju delom pokreta MAGA.

Dve trećine republikanskih glasača ne misli da je pobeda predsednika Bajdena 2020. godine bila legitimna, uprkos svim dokazima koji govore suprotno.

indeksonline.rs/Tanjug