Kupovina nekretnine sigurno da jeste jedan od najvećih poduhvata u životu svake osobe i značajan korak napred ka rešenju stambenog pitanja. Ovaj događaj za mnoge označava kraj jednog životnog doba i oslobađa ih lanaca zakupa i skupih troškova života kao podstanar. Međutim, kupovina nekretnine svakako da predstavlja i strepnju od obilne papirologije i procedura koje je neophodno okončati pre nego što sebe nazovete vlasnikom nekretnine. Nakon što ste sebi odgovorili na sva pitanja pre kupovine stana i uvideli da je sada pravo vreme za kupovinu nekretnine, pripremili smo vam jedan kratak vodič o tome kako da izaberete pravu nekretninu i na šta treba da posebno obratite pažnju.

Foto:Promo

Slatke muke: biranje idealne nekretnine

Danas, postoji jako veliki izbor nekretnina, stoga izbor je etapa koju definitivno ne treba požurivati. Ali, pre nego što se upustite u obilazak stanova koji odgavaraju vašim zahtevima, neophodno je da budete sigurni da je i sam objekat u kojoj je se nalazi vaš stan, izgrađen po evropskim standardima gradnje. Jedan od proverenih načina da kupite stan u skladu sa svojim željama jeste da napravite uži izbor stanova i zapišete njihove prednosti na papiru i tako ih međusobno uporedite.

Još jedno od pitanja koje se nameće u toku ove faze jeste da li da birate stan u novogradnji ili pak starogradnji. Naime, ukoliko se na vreme uključite u proces kupovine stana, u novogradnji ćete imati nekoliko dodatnih pogodnosti kao što su biranje rasporeda prostorija, sanitarija, podova ili keramike. Pored prethodno pomenutih kriterijuma važno je i da znate da li vam je potrebna nekretnina u koju možete odmah da se uselite ili možete da sačekate kraj izgradnje objekta.

Detaljna provera: Potvrda dobre kupovine

Mnogi kupci nekretnina se pokaju zbog izbora koji su napravili pri kupovini, stoga, jedan od vaših ciljeva treba da bude i dobra provera nekretnine u koju želite da uložite. U samom početku, čini se da je najteže pitanje starogradnja ili novogradnja, ipak, mnogo važnije od ovoga jeste pitanje urednih papira i procedure dolaska do vlasničkog lista. Pre nego što potpišete kupoprodajni ugovor, bitno je da proverite sve papire od investitora ili od bivšeg vlasnika koji vam garantuju da je objekat legalizovan i da je pitanje vlasništva sasvim uredno. Stoga, pored prethodno pomenutih stvari, važno je da formalno-pravni aspekt bude potpuno uredan.

Foto:Promo

Odaberi način finansiranja

Još jedna od ključnih stvari kada je kupovina nekretnine u pitanju jeste da budeš realan. U slučaju da želiš da kupiš nekretninu za gotovinu potrebno je da proceniš da li u tom slučaju imaš dovoljno novca i za sve ostale troškove kao što su porezi, takse, provizije i prayeći troškovi kupoprodaje. Neretko, ljudi se odlučuju i za kupovinu nekretnine putem kredita. Najčešće, pojedini kupci uzimaju keš kredit koji pokriva celokupni iznos stana ili obezbeđuju novac za učešće.

Home Sweet Home

Polednja stanica vaše kupovine stane jeste samo potpisivanje ugovora i prebacivanje računa na vaše ime. Ovaj postipak vam ne zahteva previše birokratije. Najbolje je što samo zaključivanje dokumentacije možete uraditi sami. Kada je papirologija zvanično završena, preostaje vam najlepši deo posla, a to je uređenje doma i selidba. Konačno, možete da uživate u toplini doma.

Kupovina nekretnine sigurno da jeste jedan od najvažnijih zadataka u životu svakog čoveka, naročito ako je u pitanju vaša prva nekretnina. Kada u potpunosti završite sa papirologijom i procedurom koju zahteva kupovina stana, shvatićete da su to u principu slatke muke. Naposletku, savetujemo vam da razmislite od osiguranju svoje nekretnine kako bi bili još bezbrižniji u vašem novom domu.