Naslovna srbija Beograd Vučić:Projektovani privredni rast od tri i po odsto nam diže plate i...

Vučić:Projektovani privredni rast od tri i po odsto nam diže plate i penzije

FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bg

DAVOS – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da veruje da, uz pomoć privrednog rasta i ekonomskog oporavka SAD, EU i Kine, i naša zemlja može da ima stopu privrednog rasta veću od tri i po odsto.

Kako je rekao, to bi značilo da plate i penzije “idu gore na ozbiljan način”.

“Ako ostvarimo privredni rast veći od tri i po odsto, mi strahovito dižemo plate i penzije i životni standard, jer inflacija ide ispod tri odsto. Sve će manje biti problema, što znači da očekujem i smanjenje nivoa kamatnih stopa na stambene kredite i porast potrošnje”, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ukoliko privredni rast bude ispod dva posto – u problemu smo, jer nećemo moći da “izguramo” planirane projekte.

“Ako budemo na projektovanih tri i po posto ili čak četiri odsto privrednog rasta, izguraćemo sve te projekte i imati drastično povećanje plata i penzija u budućnosti. Ovu godinu smo završili na 2,6 odsto rasta, a EU je završila na 0,6 odsto”, rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je naveo da se konačna procena očekuje za mesec do mesec i po dana.

“Nama Međunarodni monetarni fond i Svetska banka predviđaju da sledeće godine budemo najbolji u regionu po stopi rasta. To možemo da uspemo samo ako mnogo ulažemo u investicione projekte”, istakao je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version