BEOGRAD – Deset fakulteta Univerziteta u Beogradu odlučilo je da podigne cenu školarine ove godine, dok se još uvek čeka odluka Matematičkog i Fakulteta političkih nauka, rečeno je Tanjugu u Rektoratu.

Kako je rečeno, saveti Matematičkog i Fakulteta političkih nauka trebalo bi da zasedaju najkasnije do kraja sledeće nedelje i da usvoje odluku da li će zadržati iznos stare ili povećati školarinu.

Prema navodima pojedinih medija, među fakultetima koji će povećati školarine su Fakultet organizacionih nauka, Šumarski, Učiteljski, Ekonomski.

Isti iznos školarina će ostati na Pravnom, Medicinskom, Stomatološkom, Arhitekturi, a cene su iste i na Mašinskom, Građevinskom, Biološkom, Hemijskom, Filološkom, Poljoprivrednom.

Senat Univerziteta je pre dva dana održao sednicu na kojoj je usvojena politika upisa studenata na Univerzitetu u Beogradu za školsku 2024/2025. godinu, zatim odluka o broju studenata koji se upisuje na studijske programe i mišljenje o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu studijskih programa na Univerzitetu.

Prema dostavljenim predlozima fakulteta i Veća za studije pri Univerzitetu, planiran je upis 27.708 studenata.

Usvojeno je da se na osnovne akademske i integrisane akademske studije upisuje 15.203 studenta, master akademske studije 9.763, specijalističke akademske studije 645, a doktorske akademske studije 1.748.

Na BU su ukupno akreditovana 422 studijska programa, od čega je za školsku 2024/2025. godinu planirano da se upis realizuje na 396 studijskih programa.

Doneta je i odluka da Univerzitet i fakulteti u njegovom sastavu treba da dostave odluke Saveta Univerziteta/fakulteta o visini školarine za svaki studijski program svih vrsta i stepena studija za državljane Srbije i strane državljane.

Prijava i prijem dokumenata u prvom, junskom upisnom roku biće od 19. do 22. juna, a prijemni ispiti biće održani od 24. do 28. juna 2024. godine.

indeksonline.rs/Tanjug