BEOGRAD – Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će njeno Ministarstvo još jednom preispitati Pravilnik o ocenjivanju i dodala da izmena tog Pravilnika ili njegovo povlačenje, ukoliko se proceni da se njime narušava dignitet nastavnika, nisu nikakva katastrofa.

Član pet Pravilnika o ocenjivanju predviđa da više od polovine roditelja jednog odeljenja mogu da podnesu prijavu protiv nastavnika, ukoliko smatraju da on ne radi dobro.

“Razgovaraćemo o tome da li taj član da se povuče ili možda izmeni, a da li će to uraditi ova Vlada, ili naredna videćemo”, izjavila je Đukić Dejanović za Novosti.

Đukić Dejanović je ponovila stav Ministarstva prosvete da je cilj donošenja Pravilnika bio da se prosvetni radnici zaštite od samovolje roditelja koji su i do sada imali zakonsko pravo da se anonimno žale, pa su često zloupotrebljavali i anonimnim prijavama zatrpavali škole i Ministarstvo.

“Ideja je bila da iskorenimo situacije da se svaki nezadovoljni roditelj pojedinačno i anonimno žali i to smo rešili tako da žalba može da se pokrene ako je više od polovine roditelja u jednom odeljenju nezadovoljno radom nastavnika. Ceo proces odvija se u školi, jer jer autonomija škola veoma važna”, istakla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da će o tome da li će Pravilnik biti povučen ili eventualno izmenjen, razgovarati sa svima sa kojima je razgovarano tokom pripreme dokumenta, a to su četiri reprezentativna sindikata i Društvo direktora Srbije, koji nisu imali primedaba na sadržaj Pravilnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije na svojoj Instagram stranici “budućnostsrbijeav” poručio da još jednom treba razmisliti o Pravilniku i odluci da roditelji ocenjuju nastavnike, navodeći da ne treba da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole.

“Znam da u Ministarstvu prosvete, kada su spremali Zakon o obrazovanju, da su na tome radili stručni ljudi. Znam da kada se donose pravilnici o odnosu prema nastavniku, nastavi, na tome rade stručni ljudi, ali kao predsednik, zamolio bih sve da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike”, ukazao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da su potrebni potpuno slobodni nastavnici, jer oni bolje od svih znaju kako je potrebno raditi sa decom.

“I ne mogu ni da zamislim situaciju u kojoj bih bolje od bilo kojeg učitelja, nastavnika, profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času. I odakle bih imao pravo da ocenjujem nastavnika na bilo koji način”, naveo je Vučić.

Indeksonline/Tanjug