Naslovna FB Glavna Erdogan: Dati šansu diplomatiji,Turska spremna da bude domaćin pregovora Rusijei Ukrajine

Erdogan: Dati šansu diplomatiji,Turska spremna da bude domaćin pregovora Rusijei Ukrajine

Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

ISTANBUL – Turska je spremna da ponovo bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i istakao da treba pružiti šansu diplomatiji.

“Spremni smo da ponovo budemo domaćini mirovnih pregovora u Istanbulu, koji su prethodno održani u ovom gradu“, rekao je Erdogan u video poruci učesnicima samita Jugoistočna Evropa-Ukrajina u Tirani.

On je istakao da se diplomatiji i dijalogu mora dati šansa kako bi se rat završio pravednim i održivim mirom, a za postizanje ovog cilja izuzetno je važno koristiti sve “vrste diplomatskih kanala na najvišem nivou”,

Erdogan je naveo da je neophodan zajednički rad na definisanju opštih parametara mira.

“S tim u vezi, mi, u principu, podržavamo mirovni plan Zelenskog u deset tačaka“, rekao je Erdogan.

Prema rečima turskog lidera, Ankara ulaže napore u vezi sa delom plana Zelenskog koji se tiče bezbednosti hrane, prenosi Anadolija.

“Spremni smo da ponovo uspostavimo pregovarački sto koji smo ranije uspostavili u Istanbulu s ciljem izgradnje mira. Ovom prilikom se nadam da će se duh solidarnosti koji je zaževio na našem zajedničkom geografskom području, Balkanu, kroz proces saradnje zemalja jugoistočne Evrope, proširiti i na naše obližnje geografsko područje”, rekao je Erdogan.

Indeksonline/Tanjug

Exit mobile version