BEOGRAD – Ministar turizma i omladine Husein Memić razgovarao je danas sa ministarkom turizma Grče Olgom Kefalojani o unapređenju turističke saradnje dve zemlje, i tom prilikom izrazio očekivanje da će trend kontinuiranog rasta grčkih turista u Srbiju biti nastavljen i u narednom periodu.

Memić i Kefalojani sastali su se na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, a ministar je istakao da je Srbija u prošloj godini ostvarila rekordne rezultate u turističkom prometu i deviznom prilivu zahvaljujući visokoj stopi rasta dolazaka stranih gostiju od 20 odsto u odnosu na 2022. godinu, saopšteno je iz Ministarstva.

Kontinuirani rast broja grčkih turista u Srbiju, u prošloj godini je iznosio 25 odsto, izjavio je ministar, i izrazio očekivanje da će rast biti nastavljen i u narednom periodu, budući da Grčka spada u red najznačajnijih emitivnih tržišta za našu zemlju.

Kefalojani je pohvalila rezultate koje je Srbija postigla u sektoru turizma budući da se globalni međunarodni dolasci još uvek nisu oporavili od pada koji je usledio tokom pandemije.

Memić i Kefalojani su se saglasili da je u cilju podsticanja turističkog prometa između dve zemlje neophodno pokrenuti pitanja rešavanja gužvi na graničnim prelazima i omogućavanje integrisane elektronske naplate putarine kroz Srbiju i Grčku.

Republika Grčka je država partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma koji se održava na Beogradskom sajmu od 22. do 25. februara 2024. godine.

indeksonline.rs/Tanjug