ANKARA – U Rusiji je sprovedeno više od 240 krivičnih istraga protiv skoro 400 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine za zločine protiv civilnog stanovništva, izjavio je Rodion Mirošnik, specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima.

„Trenutno je Istražni komitet Ruske Federacije već završio istragu u više od 240 krivičnih predmeta protiv skoro 400 ukrajinskih vojnih lica koja su počinila ratne zločine protiv civilnog stanovništva, od kojih su u 136 krivičnih predmeta sudovi izrekli osuđujuće presude protiv 173 lica. Među okončanim slučajevima četiri su povezana sa nanošenjem povreda i smrti maloletnika“, rekao je Mirošnik u Ruskom domu u Ankari, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) je izrekao 10 kazni ukrajinskim vojnicima u rasponu od 17 godina do doživotnog zatvora za ubistvo civila i
okrutno postupanje prema ratnim zarobljenicima.

U Ruskom domu u Ankari sinoć je organizovano veče „10 godina neprekidne tragedije“, posvećeno desetoj godišnjici državnog udara u Ukrajini i drugoj godišnjici početka ruske “specijalne vojne operacije u Ukrajini”.

indeksonline.rs/Tanjug