BEOGRAD – Ministarstvo odbrane podsetilo je danas da zainteresovani mladići i devojke mogu da se prijave na konkurs za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije koji je otvoren do 31. marta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, prijave za konkurs mogu da pošalju kandidati koji do kraja 2024. godine navršavaju do 27 godina i imaju diplomu osnovnih akademskih studija civilnih fakulteta.

Kandidati koji ispune opšte uslove konkursa, kao i medicinske, psihološke i bezbednosne provere, savladaju selektivnu padobransku i letačku obuku imaće priliku da postanu piloti aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Najuspešniji među njima, nakon završenog šestomesečnog osposobljavanja, dobiće mogućnost da odmah stupe u profesionalnu vojnu službu i da kao oficiri roda avijacije nastave letačku obuku.

Ove godine otvorena je i mogućnost za sve zainteresovane mladiće i devojke da konkurišu i za specijalnost pilot operater daljinski pilotiranog vazduhoplova, a ti kandidati se ne upućuju na selektivnu padobransku i letačku obuku.

Kako se navodi, uz karijeru u Vojsci Srbije, Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije mladim pilotima pružaju i mogućnost za stalnim usavršavanjem.

Da je moguće ostvariti svoje snove potvrđuje i potporučnik Milan Šarić, prvi pilot koji je do oficirskog čina i zvanja pilota došao po ovom modelu. Kako ističe, privilegija je raditi u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije.

“Često me pitaju kako gledam na sve, sada sa ove pozicije, i da li je vredelo da prvo završim studije na civilnom fakultetu i da se odlučim da krenem u nešto novo ka nečemu što je bila želja iz detinjstva. Moj odgovor je – vredelo je, profesija vojnog pilota je zaista nešto posebno”, rekao je potporučnik Šarić.

Da se upornošću i posvećenošću želje ostvaruju govori i Andrej Pešić iz Trstenika, koji je završio Fakultet tehničkih nauka, nakon čega se prijavio na konkurs za Vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire u prethodnoj klasi, a sada je na osnovnoj letačkoj obuci na helikopteru “Gazela”.

“Od malena postoji želja da postanem vojni pilot i na ovaj način mi se ukazala prilika da to i ostvarim”, istakao je Pešić.

Prijave se mogu podneti u centrima Ministarstva odbrane, šalterima Pošte ili na portalu eUprave. Konkurs je otvoren do 31. marta, a sve dodatne informacije o uslovima i načinu konkurisanja mogu se dobiti u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i PVO u Zemunu ili na brojeve telefona 011/3074-008 i 011/3074-027.

Tekst konkursa svi zainteresovani mogu da pronađu na sajtu Ministarstvu odbrane.

indeksonline.rs/Tanjug