BEOGRAD – Srpsko-grčki poslovni forum počeo je u Palati Srbija u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Grčke Kirijakosa Micotakisa, a otvarajući forum predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da na skupu prisustvuje oko 360 biznismena i više od 160 grčkih i srpskih kompanija.

Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade Grčke u Beogradu i ima 38 grčkih kompanija i 125 srpskih.

Čadež je istakao da Grci imaju zaista veliku delegaciju koja je u poseti Beogradu.

“Ovakvi razgovori na početku su tu da bismo napravili malo bolju energiju među vama. Ipak, već dobro znate šta želite, kakve su vam šanse i koje projekte želite da realizujete zajedno sa svojim srpskim partnerima, te mislim da je vreme da što manje pričamo, a što više radimo”, poručio je Čadež na otvaranju.

U privrednoj delegaciji Grčke preovlađuju kompanije iz energetike, građevinarstva, prerađivačke industrije ali i nekretnina i bankarskog sektora.
Predviđeno je da se na plenarnoj sesiji obrate predsednik Srbije Aleksandar Vučić, grčki premijer Kirijakos Micotakis, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Na panel sesiji koja je planirana posle plenarnog dela više ministara u Vladi Srbije predstaviće razvojne projekte naše zemlje.

Prošlogodišnja spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 792,3 miliona evra.

Uvoz je iznosio 493,3 miliona evra i bio je manji za 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz iznosio 299 miliona evra i bio veći za 5,7 odsto nego godinu dana ranije.

Srbija je lane u robnoj razmeni sa Grčkom zabeležila deficit od 194,3 miliona evra a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,6 procenata.

Indeksonline/Tanjug