Naslovna srbija Novi Sad Potvrđen slučaj malih boginja kod odrasle osobe u Novom Sadu

Potvrđen slučaj malih boginja kod odrasle osobe u Novom Sadu

NOVI SAD – Male boginje (morbile) potvrđene su danas kod jedne odrasle osobe iz Novog Sada koja je vakcinisana jednom dozom vakcine, što je četvrti slučaj ove bolesti, nakon tri potvrđena u Beogradu.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštili su da je na tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа rеgistrоvаno ukupno tri slučaja malih boginja.

Prva dva slučaja otkrivena su 8. februara kod nevakcinisane osobe koja pohađa srednju
školu i odrasle osobe koja je u medicinskoj dokumentaciji imala podatak da je preležala bolest.

Nakon toga, 12. februara potvrđene su morbile kod nevakcinisanog deteta koje pohađa osnovnu školu, a doktori su zatekli komplikacije u vidu upale pluća.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

MMR vakcina se daje u dve doze deci u drugoj i sedmoj godini života.

Pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 – 15 meseci i u 7. godini, u okviru priprema za polazak u školu.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina.

To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog te komlikacije.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version