TIRANA – Premijer Albanije Edi Rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas u Tirani sporazum o saradnji koji, prema njihovim rečima, jača i unapređuje prijateljstvo između Albanije i Ukrajine.

Sastanak je održan u Raminom kabinetu, prenose albanski mediji.

Tom prilikom Zelenski je odlikovao Ramu najvišim odlikovanjem “Orden kneza Jaroslava Mudrog”, a Rama je Zelenskom poklonio knjigu svojih umetničkih dela.

Zelenski i Rama učestvovaće na samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa i oni su nakon potpisivanja sporazuma otišli ispred kongresne dvorane gde se održava skup i gde zajedno dočekuju učesnike samita.

Prema objavljenom dnevnom redu, očekuje se da će Rama i Zelenski održati uvodne govore, a potom i sastanak iza zatvorenih vrata.

Samit će biti zaključen njihovom zajedničkom konferencijom za novinare.

Uoči samita Zelenski je na platformi Iks napisao da ceni ulogu Albanije i premijera Edija Rame u podršci Ukrajini i nazvao Ramu “nepokolebljiv prijateljem Ukrajine”.

U Tirani se danas održava prvi samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U prestonici Albanije su povodom samita okačene zastave Ukrajine na centralnim ulicama, a na samom platou Kongresne Palate postavljen je natpis ”Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa”.

Zbog dolaska Zelenskog brojne ulice su zatvorene za saobraćaj, a na centralnim ulicama je pruisutan veliki broj bezbednosnih snaga.

Indeksonline/Tanjug