BEOGRAD – Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Šahrimanjan Obradović ocenila je danas da je rat u Ukrajini rat za prirodna bogatstva budući da su, prema njenim rečima, ukrajinske teritorije bogate prirodnim bogatstvima, pre svega naftom i gasom, ali i rudama bakra i litijuma.

“Istorija će definitivno da zabeleži i već je zabeležila Rusiju kao jedinu zemlju u 21. veku koja ratuje na tlu Evrope u sveobuhvatnoj agresiji protiv Ukrajine, ali isto tako je već zapisano u istoriji da je Ukrajina jedina zemlja za sada koja ima najveće iskustvo sa agresorom Rusijom u ratovanju što će njoj možda doneti određenu privilegiju ako se odluči da bude članica NATO”, rekla je Šahrimanjan Obradović za Tanjug.

Navela je da je Rusija “pokazala pravo lice” kao i da se 2skrivala iza maske mirotvorca još od 2014. godine”, govoreći o unutrašnjim sukobima u Ukrajini i mogućnosti građanskog rata.

“Videli smo da to nije baš tako i da je Rusija sve vreme planirala kako će da krene u invaziju protiv Ukrajine kao i da nakon Minskih sporazuma ona nema nameru da te sporazume poštuje”, rekla je ona.

Smatra da je “tužno za Rusiju” to što će u 21. veku biti “obeležena kao država agresor” o čemu, prema njenim rečima, svedoči to što ju je 141 država UN tako označila.

Navela je da smatra da da Rusija nije krenula u ovaj rat da bi osvajala neke određene teritorije jer, kako je dodala, njoj teritorije nisu potrebne budući da ima mnogo teritorija koje nisu razvijene, gde ljudi nemaju ni osnovne životne standarde već da je krenula na one ukrajinske teritorije bogate prirodnim bogatstvima, pre svega naftom i gasom, ali i rudama bakra i litijuma.

“Ovo je rat predsednika Rusije Vladimira Putina za prirodna bogatstva jer oni znaju da će u 21. veku najvažnija ruda biti bakra i litijum i da oni moraju da nađu sebi mesto tu. Pokušali su da Ukrajinu ostave u ruskoj orbiti, da je zadrže, nisu to uspeli te su krenuli u ovaj rat opravdavajući nekakvu demilitarizaciju, denacifikaciju”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Zapad pomaže Ukrajini da dobije pobedu budući da se “Ukrajina bori za pobedu, a Rusija za svoju globalnu poziciju u međunarodnoj zajednici”.

“U toj matematici svakako je Rusija već izgubila, s obzirom na svoj status i izolaciju koju ima, ona to više ne može da povrati u narodnih nekoliko decenija”, rekla je Šahrimanjan Obradović.

indeksonline.rs/Tanjug