BEOGRAD – Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj rekao je da su temperature izmerene danas na području Beograda, ali i u gradovima širom Srbije, znatno iznad proseka za ovaj period godine, kao i da očekuje da će ovo biti jedna od najtoplijih zima u istoriji merenja.

Sovilj je za Tanjug, komentarišući današnje temeprature izmerene u Beogradu, ali i u gradovima širodm Srbije rekao da su one znatno iznad proseka od početka februara, kao i da je period od 4. do 11. februara bio najtopliji.

“Tada su temperature u našoj zemlji dostizale i 23 stepena na Celzijusovoj skali. Srednja maksimalna februarska temperatura je 7,8 stepeni, tako da su i današnje vrednosti znatno iznad proseka za ovaj period godine”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, prosečna maksimalna temperatura od početka februara ove godine je 15,3 stepena na mernom mestu Beograd-Vračar.

“Slične vrednosti osmotrene su i u većini nižih predela, a ta srednja maksimalna temperatura za prvih 17 dana ovog meseca je širom Srbije bila u intervalu od 14 do 16 stepeni. To su odstupanja u odnosu na prosečne vrednosti za 7 do 9 stepeni iznad normale”, rekao je meteorolog.

Objasnio je da je srednja maksimalna februarska temperatura za referentni tridesetogodišnji period od 1991. do 2020. godine iznosila samo 7,8 stepeni na Celzijusovoj skali.

Uprkos ovako toplom vremenu, Sovilj kaže da maksimalni rekordi nisu oboreni.

Podsetio je da je do sada najtopliji dan bio 25. februara 2008. godine kada je u Loznici izmereno 25,6 stepeni, a istovremeno je na području Beograda, Vrčaru, najtoplije bilo 13, februara 1899. godine sa izmerenih 24,5 stepeni.

“Dakle, te vrednosti nismo oborili, ali se ovaj veoma topao period praktično nastavlja, jer ni u nastavku meseca neće biti nekog značajnijeg zahlađenja”, rekao je on.

Sovilj je ukazao da ćemo od sutra imati malo više oblaka, što znači da neće u potpunosti biti sunčano kao što je slučaj sa današnjim i tokom prethodna dva dana.

“Imaćemo oblačnosti narednih dana uz vrlo malo kiše lokalnog karaktera, a ta oblačnost će usloviti da maksimalne temperature budu niže samo za tri do četiri stepena, što znači da će temperature biti iznad normale”, rekao je on.

Istakao je i da je ovo toplija zima u odnosu na prethodnu godinu.

“Prošle godine su i decembar i januar bili na vrhu liste najtoplijih meseci. U januaru je prošle godine na Vračaru bio samo jedan mrazni dan 30. januara kada je izmereno – 0,1 stepen”, rekao je Sovilj.

U poređenju sa prošlom godinom, meteorolog kaže da je ove godine bilo malo više mraza u jutarnjim časovima, ali da će zbog visokih dnevnih temeperatura ovo biti jedna od najtoplijih zima u istoriji merenja.

“Prethodna jesen je takođe bila najtoplija, znači prva na spisku najtoplijih i mi smo i upozoravali na to ne samo zbog globalnog zagrevanja koje je itekako vidljivo u prethodnom periodu, nego i zbog trajanja El Ninja”, rekao je Sovilj.

Dodao je da su i prethodna i ova godine godine El Ninja koji doprinosi izraženosti toplotnih talasa.

indeksonline.rs/Tanjug