GAZA – Najmanje osam palestinskih civila, uključujući decu, ubijeno je, a na desetine povređeno danas popodne u seriji izraelskih vazdušnih napada na stambena naselja u gradu Zavaidi u centralnoj Gazi, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Palestinski Crveni polumesec potvrdio je da su u Kan Junisu, u južnoj Gazi, izraelske okupacione snage pritvorile 12 članova te organizacije, među kojima sedam osoba koje su privedene iz bolnice Al-Amal, pridružene Crvenom polumesecu pre više od nedelju dana, prenosi agencija WAFA.

Crveni polumesec pozvao je međunarodnu zajednicu da interveniše i izvrši pritisak na izraelske vlasti da odmah oslobode pritvorene pripadnike te organizacije i obezbede zaštitu njihovim timovima koji rade u Pojasu Gaze.

Ranije danas, ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je izraelska vojska počinila devet masakra nad porodicama u Pojasu Gaze tokom prethodna 24 sata, pri čemu su ubijena 83 civila i ranjeno 125.

U saopštenju se navodi da je određen broj ljudi još uvek zarobljen ispod ruševina i na ulicama širom enklave, pošto izraelske okupacione snage sprečavaju dolazak timova hitne pomoći i civilne odbrane u više oblasti gde su raspoređene kopnene izraelske trupe.

Broj poginulih u izraelskoj agresiji na pojas Gaze od 7. oktobra sada je porastao na dokumentovanih 28.858, uz 68.677 povređenih, naveli su iz ministarstva zdravlja u Gazi.

indeksonline.rs/Tanjug