BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da se održi pripremno rorčište pred početak suđenja u odsustvu Radoju Zviceru i Nikoli Vušoviću zvanom Džoni sa Vračara, kao i 10 pripadnika njihove grupe, zbog sumnje da su pokušali da otruju muškaraca koji se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori.

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, tužilac će izložiti optužnicu, potom će odbrana izneti svoje dokazne predloge nakon čega će se optuženi kratko izjasniti o krivici.

Po završetku pripremnog ročišta sudija će zakazati glavni pretres (suđenje) kojem će javnost moći da prisustvuje.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo sudu da spoji predmet po ovoj optužnici spoji sa predmetom protiv grupe tzv. “vračarci” u kojem je Vušović označen kao vođa
grupe, i o tom predlogu će sud naknadno doneti odluku.

Vušović i Zvicer su nedostupni pravosudnim organima, kao i Nikola Milenković, dok je Dario Đorđević uhapšen u Austriji zbog krivičnih dela izvršenih na njihovoj teritoriji, zbog čega će se svima suditi u odsustvu.

Optužnicom su pored Zvicera i Vušovića obuhvaćeni, Nedeljko Todorović, Dario Đorđević, Aleksandar Milošević, Nikola Milenković, Ognjen Drašković, Danilo Tešić, Bojan Šotra, Aleksandar Čović, Bogdan Dimitrijević i Dejan Rutanj.

Oni se sumnjiče da su od početka 2019. godine do 11. novembra 2022. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore, Zvicer i Vušović organizovali organizovanu kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali ostali osumnjičeni.

Ova grupa je, kako se sumnja za cilj imala vršenje krivičnih dela teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćene proizvodnje, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, prinuda i izazivanje opšte opasnosti, a radi sticanja finansijske i druge koristi.

Optužnicom im je na teret stavljeno da su pokušali cijanidom otruju osobu koja se nalazila u pritvoru u Crnoj Gori i bila je spremna na saradnju sa istražnim organima te države.

Sumnjiče se da su rođenu sestru žrtve, pretnjama, paljenjem lokala i automobila u njenom
vlasništvu, prinudili da sa njima sarađuje i ubedi brata da odustane od saradnje. Oni su je nakon toga, bez njenog znanja, iskoristili da rođenom bratu odnese otrovanu hranu u pritvor da bi ga tako ubili.

indeksonline.rs/Tanjug