ISTANBUL – Aktuelni gradonačelnik Ankare i kandidat glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Javas proglasio je danas pobedu na izborima za gradonačelnika glavnog grada Turske, na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AK) za skoro 20 odsto.

Istovremeno, Aktuelni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, koji se takođe kandidovao za reizbor kao kandidat CHP, izjavio je da je “veoma srećan” zbog prvih rezultata izbora za gradonačelnika u najvećem gradu u zemlji, na osnovu skoro 40 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Ranije je turska televizija NTV javila da Imamoglu ima podršku 49,09 odsto birača na osnovu 3,67 procenata obrađenih glasačkih listića, preneo je Rojters.

Danas su turski građani birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenela je turska državna televizija TRT.

Iako je za Erdogana najvažnija pobeda u Istanbulu, predsednik Turske nastoji da odnese izbornu pobedu i na lokalnim izborima u Ankari, navodi Rojters.

U oba grada na izborima 2019. godine pobedila je opozicija.

indeksonline.rs/Tanjug