Naslovna FB Glavna Astročešalj bi mogao da pomogne u otkriću novih planeta sličnih Zemlji

Astročešalj bi mogao da pomogne u otkriću novih planeta sličnih Zemlji

LONDON – Nove planete slične Zemlji mogle bi uskoro da budu otkrivene nakon što su naučnici napravili tehnološki bum izumom astročešlja koji može da analizira plavo-zelenu svetlost koju emituju zvezde.

Astročešljevi mogu da otkriju male varijacije u svetlosti zvezde nastale kruženjem egzoplaneta (onih izvan našeg solarnog sistema) – potencijalno otkrivajući onu koja je slična Zemlji, preneo je Skaj njuz.

Oni su, uglavnom, ograničeni na zeleno-crveni deo svetlosnog spektra, ali novi sistem nudi priliku da se otkrije još više tajni svemira.

Prekretnicu su napravili fizičari sa Univerziteta Heriot-Vat u Edinburgu i Univerziteta Kembridž.

“Ovo je zaista uzbudljiv razvoj koji će nam omogućiti da proučavamo manje planete na dužim orbitama nego ikada ranije sa ciljem da otkrijemo prvu planetu nalik Zemlji koja kruži oko obližnje zvezde nalik Suncu”, rekla je Samanta Tompson sa Kembridža.

Profesor sa Heriot-Vata, Derik Rid rekao je da je svetlost kraće talasne dužine koju novi sistem može da ispita “bogata karakteristikama atomske apsorpcije” interesantna za astronome.

“Naš novi pristup po prvi put obezbeđuje neprekidan niz optičkih markera od ultraljubičastog do plavo-zelenog koji služe kao precizna skala talasnih dužina u ovom delu spektra”, dodao je Rid.

Ova tehnologija se razvija za ekstremno veliki teleskop (ELT) čija izgradnja je u toku u pustinji Atakama u Čileu.

Teleskop će imati primarno ogledalo od 39 metara i biće najveći teleskop za vidljivu i infracrvenu svetlost na svetu.

Britanski tim će, takođe, raditi na astročešljevima za teleskope u Južnoj Africi i na Kanarskim ostrvima.

Indeksonline/Tanjug

Exit mobile version