BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je sramtno to što je Odbor za političke poslove Saveta Evrope (SE) prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, da je suprotno svim principima na kojima počiva ta organizacija i ukazao da Srbija nije “eksperimentalno telo” da se stalno na njoj krši međunarodna pravo.

“To je prvi put da se preporučuje članstvo jedne teritorije koja nije međunarodno priznata, koja nije članica UN. Da bi se to ostvarilo onda pokušavaju naći opravdanje pa kažu da ovo ne prejuducira status, a onda u drugoj rečenici kažu da onda pozicija SE prestaje da bude statusno neutralna. Koga vi zafrkavate?”, upitao je Dačić.

Dačić je rekao i da je izvestilac PŠE za tzv. Kosovo Dora Bakojani “slagala sve”, podsetivši na njene reči da tri uslova treba da budu ispunjena za prijem u Savet Evrope.

“Srbija to nije zaslužila. Ovo je narušavanje našeg državnog interesa i odluka na štetu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Naročito je uvredljivo kad neko kaže da će sada biti bolje zaštićena ljudska prava i sloboda na tzv. Kosovu”, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je upitao zašto, ako je to tako, neki drugi delove nisu ušli u Savet Evrope.

“Pa što Dora Bakojani ne predloži da deo pod turskom okupacijom Kipra uđe u Savet Evrope? Pa što ne predloži da Katalonija uđe u Savet Evrope? Pa što ne predložiše da u Savet Evrope uđu i Krim, i Donbas, i Republika Srpska na kraju krajeva?”, upitao je Dačić.

On je dodao da Srbija nije “eksperimentalno telo” da se stalno na nama krši međunarodna pravo.

Dačić je objasnio da konačnu odluku o tzv. Kosovu treba da donese Komitet ministara, a ta sednica bi trebalo da bude u maju.

“Oni imaju dvotrećinsku većinu, jer je situacija u Evropi za nas najgora što se tiče Kosova. Većina zemlja je priznala nezavisnost tzv. Kosova”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li misli da Srbija treba da izađe iz Saveta Evrope, Dačić je rekao da se pitanje da li treba da učestvujemo u takvim organizacijama postavlja, ali da će odluku doneti državno rukovodstvo.

“Moji lični stavovi uopšte nisu bitni. Nije ovo moje privatno ministarstvo spoljnih poslova niti nastupam kao pojedinac. Ovde je bitno šta su državni interesi”, rekao je Dačić.

indeksonline.rs/Tanjug