BEOGRAD – Najava da će se na predstojećoj sednici Saveta Evrope razmatrati prijava za članstvo takozvanog Kosova u tu organizaciju kao i to što zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu izglasale da se na dnevni red sednice stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju, predstavlja podršku lažnoj državi Kosovo gde je najvažniji cilj da se njoj nekako otvori proces ka članstvu u NATO, izjavio je danas narodni poslanik Milovan Drecun.

“Tada bi priča, što se njih tiče, verovatno bila završena, jer ako ste u NATO-u, onda se u slučaju potrebe aktivira član 5. i time se Srbiji stavlja do znanja da je ovo za nju zauvek izgubljena teritorija i da ne možemo da računamo da će se jednog dana vratiti ponovo u sastav naše države”, rekao je on za TV Pink.

Dodao je da NATO kao organizacija ima stav da, s obzirom da takozvano Kosovo nije međunarodno priznato, uopšte se ne razmatra da pristupe programu Partnerstvo za mir, ali da izgleda vodeća članica NATO ima neke drugačije planove i rade na realizacija tih planova.

“SAD otvoreno govore da će učiniti sve što mogu da podrže članstvo Kosova u NATO, jer, kako njeni predstavnici kažu, veruju da će to doprineti regionalnoj stabilnosti i bezbednosti”,
rekao je Drecun.

Istakao je da u prilog tome govore i izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji kaže da Kosovo i dalje ima snažne bezbednosne garancije SAD i punu podršku da bude član NATO, Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Indeksonline/Tanjug