GAZA – Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je posrednicima u potencijalnom dogovoru sa Izraelom predstavila svoju “viziju mirnovnog sporazuma, koji je baziran na zaustavljanju izraelske agresije nad Palestincima u Pojasu Gaze”.

Ona uključuje u prvoj fazi oslobađanje izraelskih žena, dece, staraca i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje 700-1.000 palestinskih zatvorenika, prema predlogu koji je video Rojters.

Predlog predviđa i oslobađanje 100 palestinskih zatvorenika koji služe doživotne kazne u izraelskim zatvorima, u zamenu za oslobađanje izraelskih “žena regruta”.

Nakon toga bi bio određen rok i datum za izraelsko povlačenje iz Gaze, navodi se u predlogu.

Oni su još naveli da traže pružanje pomoći i povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je novi predlog za primirje u Pojasu Gaze, koji su predstavnici Hamasa predstavili posrednicima “i dalje zasnovan na nerealnim zahtevima”.

U saopštenju se navodi da će ažurirana informacija o tom pitanju biti predstavljena ratnoj vladi, prenosi Rojters.

Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana, koji su se odvijali uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, nisu dali rezultate, iako su sve strane izrazile očekivanje da je dogovor moguć.

indeksonline.rs/Tanjug