Naslovna FB Glavna Kineska kompanija Xiaomi danas predstavlja svoj prvi električni automobil SU7

Kineska kompanija Xiaomi danas predstavlja svoj prvi električni automobil SU7

(AP Photo/Ng Han Guan)

PEKING – Kineska kompanija Sjaomi (Xiaomi), poznata pre svega pro proizvodnji pametnih telefona, predstaviće danas svoj prvi električni automobil SU7 i time izaći na tržište na kome trenutno dominiraju Tesla i kineska firma BYD.

Predstavljanje SU7 će početi u podne, odnosno u sedam sati uveče po lokalnom vremenu u Pekingu, prenosi kineski portal za električna vozila CnEVPost pozivajući se na objavu kompanije na društvenoj mreži Veibo.

Izvršni direktor firme Xiaomi Lej Đun najavio je u ponedeljak da će cena električnog automobila SU7 biti ispod 500.000 kineskih juana odnosno niža od 64.000 evra.

Firma je ranije istakla da će prodaja početi odmah nakon predstavljanja vozila i saopštila da otvara listu čekanja za novo vozilo u 59 prodavnica u 29 gradova u Kini.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Lej Đun je prošle godine izjavio da kompanija Xiaomi želi da postane jedan od pet najvećih proizvođača električnih automobila na svetu.

Električni automobil SU7 ima zajednički operativni sistem sa laptopima, pametnim telefonima i drugim uređajima Xiaomi, a kompanija se nada da će to dopasti postojećim kupcima ovog brenda.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version