Naslovna srbija Beograd MUP predao Muzeju žrtava genocida 46 komada trofejnog oružja

MUP predao Muzeju žrtava genocida 46 komada trofejnog oružja

Beograd, 28. marta 2024. - Ministarstvo unutrašnjih poslova predalo je danas Muzeju žrtava genocida 46 komada trofejnog oružja, što predstavlja najveæu pojedinaènu donaciju oružja i vojne opreme iz perioda Drugog svetskog rata koji je muzej dobio od svog osnivanja. Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkiæ izrazio je uverenje da æe predato oružje naæi znaèajno mesto meðu eksponatima i postavci Muzeja žrtava genocida, jer je ono nem, ali pouzdan svedok istorije našeg naroda i naše borbe za slobodu protiv okupatora u Drugom svetskom ratu. Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristiæ zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova na predatom oružju i istakao da je reè o najveæoj pojedinaènoj donaciji oružja i vojne opreme iz perioda Drugog svetskog rata koju je Muzej dobio od svog osnivanja, 1992. godine. FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova predalo je danas Muzeju žrtava genocida 46 komada trofejnog oružja, što predstavlja najveću pojedinačnu donaciju oružja i vojne opreme iz perioda Drugog svetskog rata koji je muzej dobio od svog osnivanja, saopšteno je iz MUP-a.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić izrazio je uverenje da će predato oružje naći značajno mesto među eksponatima i postavci Muzeja žrtava genocida, jer je ono nem, ali pouzdan svedok istorije našeg naroda i naše borbe za slobodu protiv okupatora u Drugom svetskom ratu.

“Čast mi je i zadovoljstvo što danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu zaključka Vlade Srbije, predaje Muzeju žrtava genocida 46 komada oružja trofejnog karaktera”, rekao je Brkić i precizirao da je reč o 17 pištolja, 17 vojničkih pušaka, osam automata i četiri mitraljeza.

Prema njegovim rečima, među ovim oružjem nalazi se i pištolj belgijske proizvodnje, marke “brauning”, koji je rađen za potrebe oficira Kraljevine Jugoslavije.

Ukazao je da je predato oružje deo kontingenta oružja koje su građani Srbije predali Ministarstvu unutrašnjih poslova tokom akcije predaje nelegalnog oružja.

Državni sekretar istakao je da je ovaj gest još jedan korak u uspešnoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i Muzeja žrtava genocida.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova na predatom oružju i istakao da je reč o najvećoj pojedinačnoj donaciji oružja i vojne opreme iz perioda Drugog svetskog rata koju je Muzej dobio od svog osnivanja, 1992. godine.

Ristić je naveo da su ovim činom, još jednom, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Muzej žrtava genocida pokazali odgovornost, savesnost i profesionalizam.

“Spasili smo oružje koje bi najverovatnije završilo u različitim nelegalnim tokovima. Ono će sada biti u Muzeju žrtava genocida, nacionalnoj ustanovi kulture, i biće spremno za izlaganje ubrzo, na raspolaganju istraživačima i svima zainteresovanim”, kazao je Ristić.

Indeksonline/Tanjug

Exit mobile version