Naslovna FB Glavna Najmanje 71 žena ubijena u Turskoj od početka ove godine

Najmanje 71 žena ubijena u Turskoj od početka ove godine

ANKARA- U Turskoj je od početka ove godine ubijena 71 žena, uključujući sedam 27. februara, što je najveći broj ubistava žena u toj zemlji do sada u jednom danu.

Najmanje 403 žene ubijene su u Turskoj prošle godine, a u većini slučajeva izvršioci su sadašnji ili bivši supružnici ili drugi bliski muškarci, pokazuju podaci platforme “Zaustavićemo femicide”, grupe koja pruža podršku žrtvama nasilja, preneo je AP.

Generalna sekretarka te grupe Fidan Ataselim rekla je da do ubistava žena u Turskoj dolazi jer pojedine od njih žele da napuste problematične veze, dok druge žele da rade van kuće.

Turska je bila prva zemlja koja je potpisala i ratifikovala evropski sporazum o sprečavanju nasilja nad ženama, poznat kao Istanbulska konvencija, 2011. godine.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan povukao je Tursku iz toga sporazuma 10 godina kasnije, što je izazvalo proteste.

Erdoganova odluka usledila je nakon pritiska islamskih grupa i pojedinih zvaničnika Erdoganove Partije pravde i razvoja.

Ti zvaničnici su tvrdili da je sporazum u suprotnosti sa tradicionalnim porodičnim vrednostima i da je podsticao razvode.

Erdogan je rekao da veruje da muškarci i žene nisu biološki stvoreni kao jednaki i da prioritet žene treba da bude njena porodica i majčinstvo.

Ženske aktivistkinje u Turskoj izlaze na ulice svake godine na Međunarodni dan žena, 8.
mart, i na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, tražeći veću zaštitu žena i povratak Turske u sporazum o sprečavanju nasilja nad ženama.

Turske vlasti redovno zabranjuju takve skupove.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version