Napredak u tehnologiji, nova pravila u gradnji i uvek promenljiva potrošačka slika samo znače da se arhitektonski sektor konstantno razvija, a trendovi, kada je arhitektura i arhitektonski dizajn u pitanju, neće biti izuzetak ni u 2024. godini. Da bi ostali jedan korak ispred, neophodno je da otkrijete koji su to novi trendovi u arhitekturi. Tehnologije, održiva arhitektura i inovativni procesi u gradnji, su samo neki koji su se pojavili na horizontu kao oni koji će obeležiti celu godinu.

Izgleda da će 2024. godina biti izuzetno zanimljiva za sve arhitekte.

Zelena arhitektura

Jedan od najvećih trendova u arhitekturi trenutno jeste ekonomski održiv dizajn, ono što se od skorije potencira, jeste ekološki otporan dizajn. Jedinstvenost ovog trenda se ogleda u tome što nema jasno vidljiv stil, već je njegova primarna namena povećanje energetske efikasnosti zgrada, životnog veka korišćenog materijala, itd. S druge strane, ukoliko uzmemo u obzir finansijske teškoće i ekološko stanje, ima više smisla zameniti stilističke trendove sa mnogo pažljivijim izborima.

Trend zelene arhitekture, je bio aktuelan tokom 2020. godine, kada su ljudi prepoznali bitnost smanjenja ekološkog otiska u cilju boljeg uticaja na planetu. Zelena arhitektura nije samo princip i pravac u arhitekturi, to je celokupni koncept koji stavlja ekološku održivost u centar pažnje i uzima u obzir očuvanje resursa, smanjenje otpada i obnovljivu energiju. Drugim rečima, zelena arhitektura transformiše tradicionalne dizajne zgrada i materijala prema ekološkim principima – strukture se konstruišu s fokusom na energetsku efikasnost i dobrobit ljudi, uključujući sve, od solarnih panela do prirodne svetlosti i biofilnog dizajna. Sve ove komponente se koriste kako bi se smanjio ekološki uticaj, istovremeno podižući nivo udobnosti u savremenom životu.

S obzirom na sve veće prepoznavanje globalnih posledica klimatskih promena, nije iznenađujuće što je zelena arhitektura napustila status specijalizovanog interesovanja i postala svakodnevni izbor životnog stila za ljude širom sveta. Ovaj trend je nešto što nijedan ambiciozan arhitekta ne može ignorisati.

Nove tehnologije

Modernizacija tehnologije značajno je transformisala arhitektonsku industriju na mnogo načina. Od softvera za trodimenzionalno modelovanje do virtuelnih prezentacija, arhitekte sada uživaju u neviđenoj slobodi i fleksibilnosti u svojim projektima.

Na primer, virtuelna stvarnost (VR) omogućava arhitektama da kreiraju interaktivne i realistične virtuelne modele, što objašnjava i podatak da je građevinska industrija otpočela sa ozbiljnom primenom ove tehnologije. To omogućava da detaljno istraže dizajne pre fizičke izgradnje. Zahvaljujući VR-u, arhitekte mogu stvarati virtuelne prikaze koji pružaju stvarnu turu dizajna strukture potencijalnim klijentima. Kada je reč o proširenoj stvarnosti (AR), ona im omogućava da vizualizuju dizajne u kontekstu okoline i dobiju bolji uvid u to kako će njihove strukture izgledati i doživljavati se u stvarnom okruženju.

U suštini, uz disruptivnu tehnologiju koja uspostavlja snažnu vezu između arhitekture i stvarnosti, uvodimo se u eru u kojoj je inovacija ključna – i pametno je danas prihvatiti ovaj trend nego se suočiti s osećajem zaostajanja u budućnosti.

Dizajn sa fokusom na zajednicu

Ako postoji nešto što su arhitekte shvatile u proteklim decenijama, to je da zgrada treba biti planirana s obzirom na zajednicu.

Dizajn koji se fokusira na zajednicu dodaje modernoj arhitekturi dodatan nivo duhovnosti koji bi joj inače nedostajao. Ovo podrazumeva praksu uključivanja vrednosti, vizije i identiteta lokalnih zajednica u izgradnju prilagodljivih struktura i prostora. Na taj način, cilj je povećati zadovoljstvo svih uključenih, podstaći pozitivnu interakciju s izgrađenim okruženjem i osigurati da je prilagođeno jedinstvenim ciljevima grada ili naselja.

Dizajn orijentisan prema zajednici sve više dobija popularnost, posebno među arhitektama koje stavljaju socijalnu povezanost i funkcionalnost ispred estetske lepote. U krajnjem slučaju, ako zgrada ne podstiče aktivnosti koje unapređuju međuljudske odnose i zdrav društveni razvoj, da li onda uopšte ima korist?

Maksimalizam u enterijeru

Godina 2024 donosi obećanje da će biti obogaćena izvanrednim idejama i iskustvima u dizajnu enterijera, s naglaskom na maksimalizmu. Da biste se uklopili u ovaj trend slojevitog stila, preporučuje se razmišljanje o odvažnim bojama, uzorcima, teksturama, tkaninama i oblicima. Drugim rečima, u maksimalizmu nema nedostatka ličnosti, jer hrabro uključuje umetnost, skulpture, osvetljenje i bogato šarene tapete.

Živimo u turbulentnom periodu. Bes vlada svetom i dizajn mora odražavati tu dinamiku, ne sme se povlačiti pred njom. Period deko stila imao je značajan uticaj na dizajn tokom nekoliko godina, ali sada tražimo inspiraciju u ekspresionizmu i kubizmu kako bismo postigli hrabre rezultate.

Pratiti trendove i sticanje prednosti u dinamičnom poslovnom okruženju ključno je za svaki uspešan poduhvat. Iako je primamljivo prepustiti se novim idejama i materijalima, važno je razumeti vrednost postepenog napretka i posvetiti vreme pronalaženju optimalnih rešenja.

Da biste opstali i istakli se u ovom neprestano promenljivom pejzažu, ključno je da održite kreativnost usmerenu ka inovacijama, čime ćete se održati ispred konkurencije. Dakle, budite spremni na promene, planirajte uspeh, pratite trendove u industriji i eksperimentišite s novim pristupima kako biste osigurali da 2024. bude uspešna godina.