JOHANESBURG – Stanovnici najvećeg južnoafričkog grada Johanesburga suočavaju se sa nestašicama vode iako, prema tvrdnjama gradskih vlasti, vode ima dovoljno, ali kompanija za distribuciju vode ima problema da je isporuči na sve lokacije u gradu.

Građanka Johanesburga Duane Rilei kaže da kada otvori slavine u svom stanu one zadrhte i ispuštaju čudne zvukove zbog strujanja vazduha kroz cevi, prenosi CNN.

“Bilo je više trenutaka kada nismo imali vodu, ali imali smo potok jer je pukla cev na vrhu naše ulice. Vlastima je trebalo 14 dana da to poprave”, rekla je Rajlijeva.

Južna Afrika je zemlja bez dovoljnih vodnih resursa, a klimatske promene izazvale su nekoliko velikih suša u toj zemlji.

Johanesburg je jedan od brojnih velikih svetskih gradova koji se suočavaju sa dotrajalom infrastrukturom, lošim održavanjem, korupcijom i neadekvatnim planiranjem za rast broja stanovnika.

Klimatske promene pogoršavaju stvari i na drugi način, kažu lokalni zvaničnici i ukazuju da toplotni talas koji traje više nedelja značajno povećava potražnju za vodom.

indeksonline.rs/Tanjug