RIM – Papa Franja je pozvao je danas na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, i istakao da se mir nikad ne gradi oružjem, već ”pružanjem ruku i otvaranjem srca”, a u svojoj uskršnjoj poruci osvrnuo se i na Zapadni Balkan rekavši da etničke, kulturne i verske razlike ne smeju biti uzrok podele.

”Dok pozivam na poštovanje principa međunarodnog prava, nadam se opštoj razmeni svih zatvorenika između Rusije i Ukrajine: svi za sve. Štaviše, još jednom apelujem da se omogući zagarantovan pristup humanitarnoj pomoći u Gazi, oslobađanje talaca kidnapovanih 7. oktobra, kao i hitan prekid vatre u Gazi”, rekao je papa u uskršnjoj poruci i blagoslovu ”Urbi et Orbi”, prenosi agencija ANSA.

On je istakao da aktuelni sukobi u svetu imaju ozbiljne posledice na, kako je rekao, iscrpljeno civilno stanovništvo, a pre svega na decu.

”Koliko patnje vidimo u očima dece. Deca u tim ratnim zemljama zaboravila su da se smeju. Pogledom nas pitaju: zašto? Zašto toliko smrti? Zašto toliko razaranja? Rat je uvek apsurd i poraz”, rekao je papa

Papa Franja se osvrnuo i na region Zapadnog Balkana.

“Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan, gde se čine značajni koraci prema integraciji u evropski projekt. Etničke, kulturne i verske razlike ne smeju biti uzrok podele, već treba da postanu izvor bogatstva za čitavu Evropu i čitav svet”, rekao je papa nakon uskršnje mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Papa je prethodno predvodio uskršnje bdenje koje je trajalo više od dva sata u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.

Njegov glas je s vremena na vreme zvučao hrapavo i bez daha, ali je pročitao sve pripremljene tekstove, uključujući i homiliju dugu više od jedne stranice i osmehivao se i mahao okupljenima dok je odlazio u invalidskim kolicima.

Večernja misa počela je u skoro potpunom mraku pre nego što su upaljena svetla, koja su označila prelazak iz tame u svetlost kada je, kako je navedeno u Bibliji, Isus Hristos ustao iz mrtvih.

Misi je prisustvovalo oko 6.000 vernika.

Papa Franja je u propovedi pozvao hrišćane da sačuvaju svoju veru čak i kada su opterećeni tugom, strahom ili drugim nedaćama.

indeksonline.rs/Tanjug