BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i direktor Istorijskog instituta Beograd dr Aleksandar Rastović potpisali su danas, u Rektoratu Univerziteta odbrane, Sporazum o naučnoj i prosvetnoj saradnji.

Vučević, tom prilikom, istakao je da je Ministarstvo odbrane započelo niz aktivnosti koje za širu javnost nisu uobičajene za taj resor.

“Obično kada pričamo o Ministarstvu odbrane akcenat, sa pravom, stavljamo na Vojsku Srbije, na naoružavanje, na pitanje regrutacije, na pitanje odbrane naše države i to jeste prioritet u zadacima i ciljevima Ministarstva odbrane. S druge strane, Ministarstvo odbrane ima različite celine, a danas se nalazimo u Univerzitetu odbrane koji se bavi prosvetnom, naučnom i istraživačkom delatnošću”, rekao je Vučević.

On je ukazao da je pre neki dan Ministarstvo odbrane i sa Maticom srpskom u Novom Sadu potpisala sličan protokol, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Time pokazujemo, istakao je ministar Vučević, da sve institucije, ustanove i elemente sistema koji su usmereni na očuvanje državnog i nacionalnog identiteta želimo da umrežimo, da budemo okupljeni u jedinstveni tim.

“Ministarstvo odbrane mnogo toga može da dobije od Istorijskog instituta, ali isto tako Istorijski institut može da koristi i ljudske i materijalne kapacitete kojima raspolaže Ministarstvo odbrane – da li je to naš Vojni arhiv, Univerzitet odbrane, određena istorijska građa, Vojnogeografski institut i mnoge druge stvari koje su komplementarne i prave dobru sinergiju sa onim što radi Istorijski institut. Stoga, ovo nije prazno slovo na papiru, već imamo vrlo jasno šta ćemo raditi naredne godine, imajući u vidu da se približava veliki jubilej, a tiče se Nevesinjske puške i početka oslobodilačkih ratova na prostoru Balkana”, najavio je Vučević.

On je ukazao i da će timovi Istorijskog instituta i Ministarstva odbrane imati na godišnjem nivou unapred definisane događaje koji će se obeležavati.

“Otvorili smo i neke druge teme. U određenim istorijskim periodima neodgovorno smo se ponašali kao država i narod i nismo koristili sve ono što imamo od znanja, od građe, nismo čitali ono što je trebalo da čitamo, nismo angažovali ljude koji imaju znanje da nam pomognu da razumemo i geopolitičke i političke okolnosti na Balkanu. Nekad nam se to, nažalost, i negativno reflektovalo i imali smo negativne konsekvence”, naglasio je ministar.

On je dodao da bismo iz toga morali izvući zaključak da u dobroj veri koristimo znanje i ljude koje imamo u Srbiji, koji su patriotski orijentisani i sa kojima možemo da se konsultujemo o određenim pitanjima.

“Tako možemo da razumemo šta su istorijske težnje nekih drugih naroda i država na ovim prostorima i zašto imamo neka otvorena pitanja, ali i kako bi mogla ta otvorena pitanja da se reše”, dodao je Vučević.

Direktor Istorijskog instituta dr Rastović izrazio je zadovoljstvo što je u ime te institucije potpisao sporazum o saradnji sa Ministarstvom odbrane.

“To za Istorijski institut mnogo znači. U daljem periodu našeg naučnog istraživanja široka su polja i mogućnosti naše saradnje. U okviru Ministarstva odbrane je Univerzitet odbrane, Institut za strategijska istraživanja i Vojni arhiv. Istorijski institut baštini istoriju srpskog naroda od ranog srednjeg veka, do formiranja jugoslovenske države i mi smo spremni da u okviru ove saradnje ponudimo stručnu podršku u određenim stručnim ekspertizama, u organizovanju zajedničkih naučnih skupova i već smo konkretno dogovorili aktivnost tokom naredne godine”, istakao je Rastović.

On je dodao da će saradnja obuhvatiti i razmenu istraživača i saradnika, učešće na stručnim skupovima i u radu samog Univerziteta odbrane.

“Postoji velika mogućnost saradnje. Ministarstvo odbrane, kao državna institucija, jedna od najvažnijih u državi, imaće u narednom periodu punu stručnu podršku zaposlenih u Istorijskom institutu”, naglasio je dr Rastović i zahvalio ministru Vučeviću.

Ovim Sporazumom uređuju se osnove za zajedničku organizaciju i realizaciju domaćih i inostranih naučnih, prosvetnih, izdavačkih i drugih aktivnosti, projekata i programa iz oblasti nauke i prosvete, čiji je cilj da se neguju i promovišu delatnosti te dve institucije, imajući u vidu njihovu zajedničku naučnu i prosvetnu ulogu u savremenom društvu.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, kao i pripadnici Univerziteta odbrane i Istorijskog instituta.

indeksonline.rs/Tanjug