Naslovna PLANETA Robot će patrolirati aerodromom na Aljasci da bi plašio divlje životinje

Robot će patrolirati aerodromom na Aljasci da bi plašio divlje životinje

Alaska Department of Transportation program manager Ryan Marlow demonstrates the agency's robotic dog in Anchorage, Alaska, on March 26, 2024. The device will be camouflaged as a coyote or fox to ward off migratory birds and other wildlife at Alaska's second largest airport, the DOT said. (Marc Lester/Anchorage Daily News via AP)

DŽUNO – Robot veličine psa patroliraće aerodromom Ferbanks na Aljasci kako bi sprečio ptice i divlje životinje da dođu u dodir sa avionima, saopštilo je odeljenje za saobraćaj Aljaske.

U saopštenju se navodi da će robot patrolirati na aerodromu da bi se poboljšala bezbednost, objavio je Skaj njuz.

Robot po imenu Aurora može da se penje po stenama, da ide uz stepenice i da pravi plesne pokrete dok trepere zelena svetla, plašeći tako divlje životinje.

Planira se da robot Aurora svakog sata patrolira otvorenim prostorom u blizini piste, u pokušaju da spreči ptice i divlje životinje da dođu u dodir sa avionima.

Ideja o korišćenju robota došla je nakon što su zvaničnici odbacili plan da se koriste dronovi koji prskaju repelent.

Tokom perioda testiranja na Ferbanksu videće se koliko će robot biti efikasan u zastrašivanju većih životinja i kako će losovi i medvedi reagovati na robota.

U blizini aerodroma širom Aljaske prošle godine je bilo 92 napada životinja, uključujući 10 na Ferbanksu, a većina napada nije dovela do oštećenja aviona, pokazuju podaci američke Federalne uprave za avijaciju.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version