Naslovna PLANETA Evropa Tehno scena Berlina dodata na spisak nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO

Tehno scena Berlina dodata na spisak nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO

BERLIN – Berlinska tehno scena dodata je danas na spisak nematerijalnog kulturnog nasleđa Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Ovim dodavanjem na spisak UNESCO je prepoznao doprinos koji tehno scena daje kulturnom identitetu Berlina, prenosi Gardijan.

Mreža tehno klubova i muzičara Berlina Komisija klubova opisala je ovaj potez kao “još jedno postignuće za berlinske tehno producente, umetnike, vlasnike klubova i organizatore događaja”.

“Ova odluka će nam pomoći da osiguramo da se klubska kultura prepoznaje kao sektor vredan očuvanja i podrške”, rekao je član izvršnog odbora Komisije klubova Luc Lajhzering.

Berlinski muzičar Peter Kirn objasnio je da je tehno muzika ključni deo kulture Berlina i da je ona “postala utočište za marginalizovane ljude”.

Više od 10 godina traje kampanja da se tehno scena Berlina doda na ovaj spisak UNESCO-a, koji je nastao 2003. godine sa namenom da čuva i pomaže kulturne tradicije koje uključuju muziku, umetnost, veru, kuhinju i ples.

Nemačka sada ima 10 predmeta na spisu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO.

Indeksonline/Tanjug

Exit mobile version