KIJEV – Noćašnji napad ruskih snaga na energetski sistem Ukrajine bio je najveći ikada, a karakteriše ga to što su korišćena kombinovana sredstva – krstareće i balističke rakete, kao i dronovi tipa Šahed, izjavio je šef operatera Ukrenergo Volodimir Kudricki.

On je naveo da je napad izveden u različitim regionima Ukrajine, na termo i hidroelektrane, kao i na glavne trafostanice kojima upravlja Ukrenergo.

Prema njegovim rečima, oštećeni su energetski objekti u mnogim regionima, posebno u gradu Harkovu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema rečima Kudrickog, ruske snage su gađale različite objekte elektroenergetskog sistema – proizvodne, visokonaponske trafostanice i podstanice distributivnih operatera.

“Nažalost, postoje ograničenja u snabdevanju energijom u različitim regionima Ukrajine, uglavnom na levoj obali Dnjepra. Naglašavam da su to kontrolisana ograničenja kako bi sistem funkcionisao kao celina”, rekao je Kudricki.

Dodao je da nadležni preduzimaju sve mere da snabdevanje električnom energijom što pre bude uspostavljeno.

Ruske snage izvele su noćas masovne vazdušne udare na više oblasti u Ukrajini, a na meti su bile Zaporoška, Harkovska, Lavovska i Dnjepropetrovska oblast, kao i Krivi Rog, javili su ukrajinski mediji.

Regionalne vlasti saopštile su da su u ruskim udarima oštećeni objekti energetske infrastrukture.

Indeksonline/Tanjug