Naslovna srbija Beograd Vučić:Moraju sve što pre da završe jer će im Putin ispostaviti račun...

Vučić:Moraju sve što pre da završe jer će im Putin ispostaviti račun oko Kosova

VideoPlus

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da se od premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija može čuti svašta jer je, i kako ocenjuju strani analitičari, postao nervozan iz više razloga – nije siguran kako će se završiti sve u Ukrajini, a ni američki izbori.

Predsednik je gostujući na TV Prva naglasio da moraju nekako da probaju sve da završe, jer na kraju znaju da će im Putin ispostaviti račun oko Kosova.

“I u skladu sa tim bi on želeo što pre da se nešto dogodi, ne bi li NATO mogao da interveniše protiv Srbije, gde bi on mogao da dobije nekakvog ratnog pobednika”, rekao je Vučić gostujući na TV Prva na pitanje da prokomentariše navode medija oko mogućnosti rata na KiM i to da Kurti tvrdi da su na granici primećene jedinice Vojske Srbije, kao i na pitanje da li se Beograd sprema za rat.

Tim povodom je ponovio rečenicu “Srbija neće srljati u ratne sukobe u koje bi neki da je uvedu, Srbija neće da radi ono što od nje očekuju, Srbija menja svoj pristup i čekaće povoljan trenutak za političku akciju”, u kojoj, kako Kurti navodi, vidi pretnju.

“Vi mene pitate da li se mi spremamo za rat. Baš vam hvala na pitanju. U Prištini to nikada ne bi pitali. Ne, ne spremamo se. I kao prvo, ne prepoznajem tu nikakvu granicu. Vidim administrativnu liniju. A taj snimak koji je pokazao, on je iz kopnene zone bezbednosti koju mi i po vojno-tehničkom sporazumu i po Rezoluciji 1244 imamo pravo da čuvamo, štitimo”, naglasio je predsednik.

Dodao je da tu boravi značajno manji broj vojnika nego što je to bio slučaj ranije, i da tu borave vrlo dobro obučeni vojnici Vojske Srbije koji rade svoj posao u skladu sa interesima ove zemlje.

Rekao je da i oni vrlo dobro sarađuju sa pripadnicima KFOR-a i da nismo videli nikakve probleme.

“Nama nije potreban rat. Nama je potreban mir. Nama je potrebno pametno ponašanje.
Srbija neće da srlja u ratne sukobe u koje bi neki deo verovao. Srbija neće da radi ono što neki očekuju. Srbija menja svoj pristup i čekaće povoljan trenutak za svoju političku akciju”, ponovio je predsednik.

On je podsetio da je i američki zvaničnik Džejms O’Brajan rekao da srpski predsednik zna da Vašington smatra neprihvatljivim korišćenje sile protiv Kosova.

“Apsolutno nam je to poznato. Kao što i James O’Brajan zna koliko je neprihvatljivo bilo sve to što su koristili silu protiv Srbije i suprotno normama međunarodnog javnog prava. On danas kaže da je to bilo neophodno”, rekao je on.

Predsednik je dodao da zna da su oni jaki i veliki, a mi mali.

“Zato sam ja je rekao, bićemo dovoljno strpljivi, dovoljno pametni, dovoljno mudri i čekati drugačiju političku priliku”, rekao je on.

Predsednik je, vezano za Kurtijeve priče pojedinih zapadnjaka o dešavanjima 1999. godine,
rekao da je bolje da ćute nego to što govore.

“Mnogo je bolje da ćute nego sve ovo što pričaju prethodnih dana. Ali dobro, nemam nikakav problem sa tim, pošto će oni da nastave to da pravdaju, jer kako da ne pravdaju. Moraju nekako da probaju sve da završe, na kraju znaju da će im Putin ispostaviti račun oko Kosova i reći će im vi imate jedno Kosovo, ja ću da imam četiri Kosova, ili pet”, rekao je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version