Naslovna Društvo Apel građanima: Pojačati oprez zbog požara na otvorenom prostoru tokom prvomajskih praznika

Apel građanima: Pojačati oprez zbog požara na otvorenom prostoru tokom prvomajskih praznika

Foto: Eldin Ćorović

U susret periodu visokih temperatura i suvog vremena koje pogoduje širenju požara na otvorenom prostoru, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) apeluje na sve građane da budu izuzetno oprezni i poštuju zakonske odredbe kako bi se izbegle opasnosti po živote, zdravlje i imovinu.

Ovakva vremenska situacija pogoduje brzom širenju požara koji mogu zahvatiti velike površine, te je važno da građani budu svesni opasnosti i preduzmu preventivne mere.

Zakonske odredbe i novčane kazne

Podsećamo građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i spaljivanje smeća. Dodatno, loženje vatre u šumi ili na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume takođe je zabranjeno.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi propisane su novčane kazne. Fizičkim licima koje prekrše odredbe ovog Zakona preti novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara, dok su kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Hitno obaveštavanje vatrogasne službe

U slučaju primetnog požara, građani su pozvani da odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 kako bi se što pre intervenisalo i sprečilo širenje požara.

Sektor za vanredne situacije ističe važnost brzog reagovanja u slučaju požara, kako bi se minimalizovale štete po životnu sredinu i imovinu.

Pojačan nadzor i procesuiranje neodgovornih građana

U narednom periodu, Sektor za vanredne situacije, u saradnji sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, pojačaće nadzor i obilazak terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe.

Cilj pojačanih kontrola je smanjenje broja požara na otvorenom prostoru i povećanje bezbednosti građana.

Apel građanima tokom prvomajskih praznika

Poseban apel upućen je građanima da tokom prvomajskih praznika izbegavaju paljenje vatre na otvorenom prostoru, s obzirom na povećanu opasnost od požara.

Važno je da svi građani preuzmu odgovornost i poštuju zakonske odredbe kako bi se sačuvali životi, zdravlje i imovina.

Građani su još jednom pozvani da budu svesni rizika i da postupaju odgovorno kako bi se izbegle neželjene posledice.

indeksonline.rs

 

Exit mobile version