RIM – Arheolozi su otkrili izuzetno dobro očuvane freske koje prikazuju mitske likove iz Trojanskog rata, uključujući Helenu Trojansku, u najnovijim iskopavanjima rimskog grada Pompeje koji je uništen u erupciji Vezuva 79. godine, objavio je Tajms.

Arheolozi su otkrili likove Helene i brojnih drugih likova iz Trojanskog rata na freskama u trpezariji i smatraju da su freske neka od poslednjih umetničkih dela koja su nastala u Pompeji.

Freske su naslikane na visokim crnim zidovima velike trpezarije, a gotovo ceo mozaički pod u prostoriji sadrži više od milion pojedinačnih belih pločica, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Novootkrivene freske nisu rađene u tradicionalnom stilu, a prikazuju i Ledu i Labuda, čiji je oblik vrhovni grčki bog Zevs uzeo kako bi zaveo Ledu, koji su naslikani zajedno sa njihovom ćerkom Helenom u susretu sa Parisom, preneo je Tajms.

Na freskama je prikazan i Apolon sa proročicom Kasandrom.

Britanski arheolog Sofi Hej rekla je da su freske veoma visokog kvaliteta.

Trpezarija je otkrivena tokom poslednjih dana snimanja dokumentarnog filma pod nazivom “Pompeja: Novo kopanje”, a prvi delovi te građevine pronađeni su prošle godine.

Veruje se da je građevina kojoj je pripadala trpezarija bila u vlasništvu političara Aulusa Rustiusa Verusa.

indeksonline.rs/Tanjug