BEOGRAD – Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da, zahvaljujući novoj opremi za tehniku zračenja celog tela TBI, koju je dobio Institut za onkologiju i radiologiju, odrasli i deca od kraja leta neće morati da idu u inostranstvo.

Podsećajući da se u Srbiji godišnje od onkoloških bolesti leči 200.000 pacijenata, ministarka zdravlja naglasila je da se ne sme dozvoliti da Institut kao vodeća ustanova kada su onkološke bolesti u pitanju, bude bez novih aparata.

“Zahvaljujući predstavljenoj opremi za tehniku zračenja celog tela (Total Body Irradiation – TBI), koja će uskoro biti i prvi put primenjena u Srbiji, odrasli i deca neće morati da idu u inostranstvo”, rekla je Grujičić na Instutu gde je danas u rad pušten i
novi uređaj za kilovoltažnu radioterapiju namenjen zračenju malignih tumora površinske lokalizacije, vredan 47.8 miliona dinara.

Grujičić je naglasila da je ta tehnika TBI od suštinskog značaja u pripremi pacijenata za transplantaciju koštane srži i da su zbog nje pacijenti do sada upućivani u inostranstvo.

“Očekujem da kolege počnu vrlo brzo da rade zračenje celog tela kao pripremu za transplantaciju koštane srži, prvo kod odraslih, a onda i kod dece. Daćemo im još nekoliko meseci da se dobro pripreme za to, ali od septembra, oktobra, mislim da će oni to već rutinski raditi, kazala je Grujičić i dodala da zna da je bilo komplikovano.

Navela je i da je rad na tom projektu počeo odavno.

“Naši fizičari, i naši radijacioni onkolozi uložili su veliki napor i mislim da su
napravili svoju tehniku kojom će to raditi, koja je, bolja nego sada postojeća u svetu”, rekla je Grujičić.

Naglasila je da “moramo imati novu zgradu”, daleko više aparata, da naši aparati daleko kraće traju jer se pale u 7.00 a gase u dva posle ponoći.

“To ne postoji nigde u svetu. Cilj nam je bio da pacijenti ne čekaju i opet sve više i više pacijenata”, kazala je ona i naglasila da je u vreme kada je bila mlad lekar, ponovna radioterapija i zračenje bilo apsolutno nešto što je bila jeres.

Grujičić je podsetila na nove aparate X nož, Gama nož i naglasila da sve to ipak mora biti pod jednom kapom i da treba da postoji institucija koja će sve to objediniti.

Ona je izrazila zahvalnost direktoru Insituta na tome što je učinio maksimalno da olakša rad zdravstvenim radnicima i lečenje pacijenta.

“Ukupan broj pacijenata, ne novoobolelih, koji se svake godine leče u Srbiji 200.000”, rekla je ona i podsetila da je Institut mora ostati vodeća institucija u zemlji i tu moramo razvijati sve nove tehnike koje postoje.

Na novom, danas u rad puštenom jedinstvenom uređaju, nabavljenom zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, danas je počela terapija za prvog pacijenta.

Radijacioni onkolog Marko Jovanović naglasio je da ce novi uređaj, pored zračenja lezija na koži, tumora kože i na prvom mestu nemelanomskih lezija, ali i krvarećih lezija druge etiologije, omogućiti i lečenje nekih benignih degenerativnih oboljenja i artroza poput smrznutog ramena, teniskog lakta…

Na pitanje koliki broj pacijenata tokom dana može da bude tretiran, Jovanović je rekao da prvo treba da se zna ograničenje – da mlađi od 40 godina ne mogu da se zrače zbog benignih stvari i dodao da bi možda moglo da ih bude desetak ili nešto više u smeni.

indeksonline.rs/Tanjug