PODGORICA – Predsednik Atlas grupe Duško Knežević izručen je danas iz Velike Britanije Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

“Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, su danas, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namene, uspešno realizovali ekstradiciju D.K. (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru”, navedeno je u saopštenju, a prenose Vijesti.

On se, kako se navodi, potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u Crnoj Gori, zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

“Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane”, dodaje se u saopštenju Uprave policije Crne Gore.

Ekstradicija je rano jutros realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visok stepen mera bezbednosti, a D.K. će biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost.

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu, s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

indeksonline.rs/Tanjug