JERUSALIM – Zainah Harun, portparolka Al-Hak-a, nezavisne palestinske organizacije za ljudska prava sa sedištem na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavila da je otkrivanje masovnih grobnica u bolnici Naser i ranije u bolnici Al-Šifa “okrutni dokaz ratnih zločina i naravno, genocida koji Izrael vrši nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze”.

“Prvi izveštaji iz bolnice Naser pokazuju da su neka od tela ubijenih ljudi imala ruke vezane iza leđa i da je bilo tela žena i starijih Palestinaca”, rekla je ona za Al Džaziru.

Harun je ukazala da je potreban “odgovarajući istražni mehanizam” da bi se dobio potpuni i neograničeni pristup Pojasu Gaze u celini, uključujući mesta na kojima su otkrivene masovne grobnice.

Ravina Šamdasani, portparolka Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava, rekla je da je u toku rad na potvrđivanju izveštaja palestinskih zvaničnika o pronađenim leševima u bolnicama Naser u Kan Junisu i Al-Šifa u gradu Gaza.

Prema ovim izveštajima, tela pogubljenih Palestinaca su zakopana ispod gomile otpada, a među žrtvama je bilo žena i starijih osoba.

“Osećamo potrebu da oglasimo alarm jer je očigledno da je otkriveno više tela u masovnim grobnicama”, rekla je Šamdasani.

Palestinske vlasti su ove nedelje saopštile da su pronašle stotine tela u masovnim grobnicama u okolini bolnice Naser u Kan Junisu nakon što je izraelska vojska napustila to područje.

Takođe je pronađeno više desetina tela u okolini bolnice Al-Šifa, potvrdil su palestinski zvaničnici.

indeksonline.rs/Tanjug