Naslovna REGION Bosna i Hercegovina Kavoli: NATO pojačava snage na Kosovi i u Bosni, dovešćemo više teške...

Kavoli: NATO pojačava snage na Kosovi i u Bosni, dovešćemo više teške opreme

NATO

VAŠINGTON – Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i zapovednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli izjavio je da je NATO doneo odluku da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu i Metohiji (KFOR) i u Bosni i Hercegovini (Misija EUFOR Altea).

“Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi”, naveo je Kavoli u saslušanju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, koje je održano 11. aprila.

On je dodao da su pokrenute bar dve fokusirane misije sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumevanja dešavanja na KiM i u BiH.

Kavoli je ocenio da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da aktivnosti Rusije na, kako je naveo, podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spreče produbljivanje veza sa EU i NATO-om.

“Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji preko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unapredile njene evroatlantske integracije”, istakao je američki general.

Dodao je da Republika Srpska nastoji da, kako tvrdi, oslabi državnu vlast i odnose BiH sa EU i NATO-om, održavajući bliske veze s Rusijom.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version