Naslovna FB Glavna Lavrov: Ako dođe do pregovora sa Ukrajinom, Rusija neće praviti pauze u...

Lavrov: Ako dođe do pregovora sa Ukrajinom, Rusija neće praviti pauze u borbama

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA – Rusija u slučaju ponovnog pokretanja pregovora sa Ukrajinom neće obustavljati borbena dejstva, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao, u intervjuu radio stanicama Sputnjik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda, da je Rusija iskreno spremna za pregovore, ali da ne može da pregovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, jer, kako je naveo, oni ne bi vodili nikuda.

“Iako smo rekli da smo spremni za pregovore, mi nećemo praviti nikakve pauze u borbama. Za razliku od onih pregovora koji su se odvijali svojevremeno u Istanbulu, ovoga puta borbe moraju da se nastave. Takođe, realnost na terenu je danas sasvim drugačija, drastično drugačija nego tada, to je potrebno uzeti u obzir”, ukazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, nije samo reč o stanju na terenu, već i o izmenama Ustava budući da su u sastav Rusije ubačeni novi regioni.

“Potpuno smo uvereni da je potrebno da nastavimo specijalnu vojnu operaciju”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija nema poverenje u ukrajinsko rukovodstvo.

Ruski šef diplomatije je rekao da Rusija raspolaže informacijama da se na teritoriji Ukrajine nalaze francuski instruktori zajedno sa predstavnicima drugih specijalnih službi evropskih zemalja.

“Rusija uvek bira put pregovora umesto vojnih rešenja, o čemu je u više navrata govorio i ruski lider Vladimir Putin”, poručio je Lavrov.

Prvi pregovori Rusije i Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije održani su početkom marta 2022. godine u Belorusiji, ali nisu doneli konkretne rezultate.

U Istanbulu je 29. marta 2022. održana sledeća runda, kada je Moskva prvi put dobila od Kijeva principe mogućeg budućeg sporazuma zabeležene na papiru.

To je posebno uključivalo obaveze o neutralnom, vanblokovskom statusu Ukrajine i njeno odbijanje da na svojoj teritoriji postavi strano oružje, uključujući nuklearno.

Međutim, Ukrajina je prekinula pregovarački proces jednostrano.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version